Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Uzturs ietekmē vielmaiņu

© f64

Ik pēc desmit gadiem vielmaiņa palēninās, un līdz ar to arī organisms kalorijas sadedzina par 2 līdz 4 procentiem lēnāk. Nav noslēpums, ka katrs liekais kilograms palielina svaru un liekā ķermeņa masa liecina par novecošanos.

Tāpēc jāpievērš uzmanība ēšanas paradumiem ikdienā, un tie ir jāmaina kaut vai nedaudz, lai justos un izskatītos labāk. Vielmaiņas laikā ēdiens tiek pārveidots vai nu enerģijā, ko var izmantot, lai organisms atgūtu spēkus, vai arī uzglabāts kā tauki. Cilvēki, kuriem ir ātrāka vielmaiņa, sadedzina kalorijas efektīvāk un uzkrāj mazāk tauku, bet cilvēki ar lēnāku vielmaiņu nesadedzina kalorijas tik efektīvi, tādēļ vairāk kaloriju uzkrāj kā taukus. Tiem, kam ir lieka ķermeņa masa, vielmaiņa ir lēnāka nekā slaidiem cilvēkiem. Katram cilvēkam vielmaiņas rādītāju nosaka virkne faktoru. Pirmkārt, tas ir vecums, otrkārt, gēni, treškārt, cik bieži tiek ēsts. Vielmaiņa paātrinās, kamēr ēdiens tiek sagremots. Šo procesu sauc par ēdiena termālo efektu. Pētījumi pierāda, ka vielmaiņas temps palielinās par 20?līdz 30 procentiem ik reizi, kad tiek ēsts, un saglabājas augsts vēl pāris stundu pēc ēšanas. Tas nozīmē?– ja ilgi nav bijusi ēdienreize, vielmaiņai trūkst paātrinājuma. Organisms jūtas vīlies, jo domā, ka ir iestājies pārtikas trūkums. Tāpēc vielmaiņas ātrums samazinās, lai saglabātu enerģiju. Ceturtkārt, vielmaiņu ietekmē, kāda ir muskuļu proporcija attiecībā pret taukiem. Jo tā ir lielāka, jo ātrāka ir vielmaiņa. Piektkārt, dzīvesveids, cik tas ir aktīvs. Sestkārt, sabalansēts un daudzveidīgs uzturs.

***

Andis Brēmanis, dietologs:

– Tad, kad mēs kaut ko apēdam, notiek gremošanas process. Ja ēdiens ir treknāks, tas tiek sagremots lēnāk nekā tad, ja tauku ir mazāk. Protams, nozīme ir tam, vai tauki ir karsēti vai nav karsēti. Ja pie salātiem ir pievienota eļļa, tad gremošanas process ir lēnāks, nekā ēdot tikai dārzeņus. Svarīgākais, ko mēs apēdam, nevis organisma īpatnības. Ja uzturs ir bagātāks ar augļiem un dārzeņiem, tad process kuņģī notiek ātrāk. Diētas parasti optimizē zarnu darbību, veicina šķidruma apriti un to, lai enerģijas maiņa notiktu raitāk. Kuņģa darbību parasti ietekmē arī kofeīnu saturoši dzērieni – kafija, Coca-Cola, zaļā tēja. Vielmaiņas procesu organismā paātrina olbaltumvielas: jo uzturs ar tām ir bagātāks, jo šis process tiek vairāk aktivizēts. Arī fiziskās aktivitātes ir labs pasākums vielmaiņas darbības uzlabošanai.

Noderīgi

Vīrieši var neēst 5 stundas, bet sievietēm, ja nevēlas ietekmēt vielmaiņu, bez ēšanas nevajadzētu dzīvot ilgāk par 3 stundām.

Vielmaiņu stiprina sarkanie pipari un citas asas garšvielas.

Kofeīna dzērieni paātrina sirds darbību un vielmaiņu. Savukārt zaļā tēja paātrina vielmaiņu, neietekmējot sirds darbību.

Kā paātrināt vielmaiņu?

1)ēdiet brokastis! Vielmaiņa palēninās naktī par 5 procentiem, kad netiek ēsts apmēram 9 līdz 12 stundas.

2) jādzer zaļā tēja, kas satur polifenolus, kuri attīra aknas, palīdz organismam atbrīvoties no toksīniem un vielām, kam piemīt īpašība sadedzināt taukus.

3)jāēd uzmanīgi! Nevajag koncentrēties uz to, ko ēdam, bet gan uz to, kā tas tiek darīts. Gremošanas process sākas tajā brīdī, kad tiek sajusta ēdiena smarža.

4)organismam nepieciešama produktu daudzveidība. Izņēmums var būt brokastis. Vielmaiņa būs pateicīga, ja ik rītu tiks apēsta auzu pārslu biezputra.

5)tauki jāsadedzina ar fiziskām aktivitātēm! No rīta vai vakarā nodarboties ar fizkultūru?– tam nav nozīmes. Rīta vingrošana palīdz organismam sākt darbu un līdzsvarot endofrīnu līmeni, kas visu dienu nodrošina pozitīvas emocijas un labu garastāvokli. Vakarā muskuļi atrodas tonusā, ātrāk tiek sadedzinātas kalorijas. Jo aktīvāk tiek izpildīti vingrinājumi, jo aktīvāk palieninās muskuļu masa, bet samazinās tauki.

6) jāstaigā kājām! Jāatsakās no braukšanas liftā, bet jākāpj pa kāpnēm. Tas pats attiecas uz sabiedrisko transportu.

7) nevajag ignorēt vitamīnus un minerālvielas! Kalcijs, cinks, selēns veicina vielmaiņu un stimulē limfosistēmas darbību.