Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Marcipāna masa

© wordpresscom

Marcipāns ir samaltu riekstu (visbiežāk mandeļu) un pūdercukura maisījums, ko izmanto saldumu, cepumu, kūku un smalkmaizīšu pagatavošanai.

Dažkārt par marcipānu dēvē masu no citiem riekstiem, arī izstrādājumus kopā ar tiem. Marcipāna galvenās sastāvdaļas ir ne tikai saldās mandeles, bet arī rūgtās mandeles, kam pievieno pūdercukuru vai cukura sīrupu. Papildus pievieno aromatizatorus (kakao, liķierus, apelsīnu miziņas, rožūdeni, garšvielas), krāsvielas un olas. Rūgtās mandeles dažkārt aizstāj ar esenci, mandeļu liķieri, rūgto mandeļu eļļu vai tās vispār neiekļauj. Šādā gadījumā marcipāna masa tiek izmantota rotāšanai, taču tai nepiemīt specifiskā marcipāna garša. Marcipānu gatavo ar divām metodēm – auksto un karsto. Ar auksto metodi marcipānu gatavo no sasmalcinātām sastāvdaļām un pūdercukura, bet karstajai metodei pūdercukura vietā izmanto cukura sīrupu, un šāds process aizņem vairāk laika. Ar karsto metodi gatavoto marcipānu parasti izmanto lieliem pīrāgiem, bet ar auksto metodi – maziem vai kā pildījumu, kuru pilda pirms pīrāgu cepšanas. Pēc tam, kad pīrāgu pārklāj ar marcipānu, to noliek vēsā vietā uz nedēļu.

NODERĪGI!

Marcipānu ieteicams glabāt, ietītu celofānā un ieliktu ledusskapī vai saldējamā. Pirms lietošanas vēlams to paturēt istabas temperatūrā.

RECEPTES

Biskvīts ar marcipānu

Sastāvdaļas: 150 g augu eļļas, 150 g marcipāna, 175 g cukura, 7 olas, 100 g miltu, 90 g cietes.

Pagatavošana: olas dzeltenumus atdala no baltumiem, ko liek ledusskapī. Augu eļļu sajauc ar marcipānu. Pa vienam pamazām pievieno olu dzeltenumus un sajauc. Pievieno 75 g cukura un ēdamkaroti ūdens, samaisa. Atsevišķi samaisa olu baltumus un 100 g cukura. Pievieno miltus, cieti un rūpīgi samaisa. Pievieno marcipāna masu un maisa, kamēr tā kļūst viendabīga. Iegūto masu plānā kārtā liek uz pannas, pirms tam to ietinot pergamentā, kas ieziests ar eļļu. Augšpusi izlīdzina ar lāpstiņu. Biskvītu cep cepeškrāsnī 5 līdz 6 minūtes 200 grādu temperatūrā. Sagatavo vēl 3 plātnes. Gatavo biskvītu atdzesē.

Mājas marcipāns

Sastāvdaļas: 100 g mandeļu, 100 g marmelādes (dzeltena, sarkana un zaļa), šokolāde rotāšanai.

Pagatavošana: liek mandeles vārošā ūdenī uz 1 līdz 2 minūtēm. Noņem mizu. Mandeles 15 līdz 20 minūtes nosusina uz pannas. Samaļ blenderī, kamēr iegūst miltu konsistenci. Mikroviļņu krāsnī katras krāsas marmelādi atsevišķi izkausē. Tā ātri izkūst, tāpēc jāseko līdzi, lai nepiedeg. Pēc tam marmelādi sajauc ar mandeļu miltiem, līdz iegūst plastisku masu. Kamēr tā ir silta, liek visu, ko kāro, piemēram, vīnogas vai citas ogas un augļus. Var rotāt ar šokolādi un marmelādi, kas palikusi pāri.

Eksperta viedoklis

Andis Brēmanis, dietologs

– Marcipānā galvenās sastāvdaļas ir mandeles, un tajā ir daudz cukura. Mandeles ir labas, jo sastāvā ir E vitamīns, taukvielas un minerālvielas – daudz magnija, arī kalcija, kas nepieciešami, lai organisms normāli funkcionētu. No šāda viedokļa viss ir kārtībā. Taču, ņemot vērā cukura daudzumu, tas vairs nav tik pozitīvi, tāpēc marcipānu var uzskatīt par labu našķi salīdzinājumā ar sīrupainiem, karamelizētiem izstrādājumiem vai smalkmaizītēm, kur ir baltie milti un margarīns. Ik pa reizei marcipānu, protams, var ēst. Biežāk var pagrauzt mandeles vai tās uzbriedināt un pievienot kādam ēdienam.