Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Turku zirņu pasta

Humusa, populāra Vidusjūras ēdiena, galvenā sastāvdaļa ir turku zirņi. Tiem tiek pievienota olīveļļa, citrona sula un sezama sēkliņu pasta.

No piedevām visbiežāk – ķiploki, sāls, pētersīļi, sīpoli, čili pipars, romiešu ķimenes. Pie mums šo ēdienu uztver dažādi – daļai patīk, daļai simpātijas neizraisa. Humuss veidots kā pasta, kuru ziež uz maizes. Tas lieliski sader ar dažādiem svaigiem un konservētiem dārzeņiem, var izmantot kā piedevu pie gaļas ēdieniem, lai izceltu to garšu un aromātu. Humuss ideāli papildina šašliku un steiku. To var ēst kopā ar lavašu, arī ar kukurūzas čipsiem. Humuss satur B grupas vitamīnus un antioksidantus, kuri nodrošina profilaktisku iedarbību uz organismu. Sastāvā ir olbaltumvielas, šķiedrvielas, nepiesātinātās taukskābes un dzelzs. Humusa lietošana labvēlīgi ietekmē zarnu trakta darbību, sirds un asinsvadu sistēmu, ievērojami mazina cukura līmeni un holesterīna daudzumu asinīs.

Humusu var pagatavot arī mājās, galvenais – lai ir visas nepieciešamās sastāvdaļas un darbojas fantāzija.

***

Eksperta viedoklis

Andis Brēmanis, dietologs

– Pāris reizes esmu to iegādājies, taču man humuss tomēr šķita sāļš. Protams, interesants un garšīgs produkts. Humusa pamatmasu veido zirņi, kam pievieno piedevas. Pākšaugi ir vērtīgi, taču ēdienkartē daudziem tomēr ir reti, bet vajadzētu būt biežāk, jo palīdz cīnīties pret holesterīnu. Humusā ir olbaltumvielas, balastvielas, kas uzlabo zarnu trakta veselību. Ir jau arī mums zirņi, no kā paši varam gatavot humusu – izvārīt un samalt. Tā ir laba ideja, ko var īstenot mājās. Garšas nianses var veidot pēc savas patikas. Protams, ērtāk ir nopirkt gatavu produktu. n

***

RECEPTES

Kā pagatavot humusu mājās?

Sastāvdaļas: 2 ēdamkarotes turku zirņu, puse citrona sulas, 2 ķiploka daiviņas, 4 ēdamkarotes olīveļļas, šķipsniņa romiešu ķimeņu, sāls.

Pagatavošana: zirņus iemērc aukstā ūdenī uz nakti. Ūdeni nolej, uzlej jaunu auksto ūdeni, uzvāra, nolej un vēlreiz aplej ar aukstu ūdeni, ļauj, lai tas uzvārās – zirņus vāra uz vidējas uguns 3 stundas, noņem putas. Nolej ūdeni, zirņus izkārto vienā kārtā uz puses no dvieļa, otru pusi pārklāj pāri. No zirņiem noņem apvalku. Saspaida zirņus ar piestu vai sasmalcina blenderī, kamēr iegūst viendabīgu pastu. Ja nepieciešams, masai var pievienot ūdeni, kurā vārījās zirņi. Pievieno arī sāli, smalki sagrieztu ķiploku, ķimenes, citrona sulu, pielej eļļu un visu labi samaisa. Ļauj, lai stāv ledusskapī 3 stundas. Pasniedz, pārlietu ar olīveļļu un pārkaisītu ar ciedru riekstiem un papriku. Var rotāt arī ar ceptām sēnēm un sīpoliem.

Humuss no avokado

Sastāvdaļas: 400 g konservētu turku zirņu, smalki sagriezta ķiploka daiviņa, liels avokado, 1 laima sula, sauja svaigas piparmētras.

Pagatavošana: liek zirņus virtuves kombainā kopā ar ķiploku un samaisa. Pievieno 75 ml ūdens un atkal samaisa, kamēr iegūst viendabīgu masu. Sagriež uz pusēm avokado, izņem mīkstumu un saspaida ar dakšiņu. Pievieno masai virtuves kombainā un sajauc. Ja nepieciešams, var pievienot nedaudz ūdens. Pievieno laima sulu, piparmētras, sāli un piparus. Uzliek vāku un liek ledusskapī.

Humuss ar sēnēm

Sastāvdaļas: 500 g humusa,

400 g konservētu sēņu, sīpols,

ēdamkarote augu eļļas, ēdamkarote olīveļļas, malti sarkanie pipari, sāls, melnie pipari, dilles.

Pagatavošana: pannā izkausē augu eļļu un sajauc ar olīveļļu. Apcep sīpolu. Sagriež smalki sēnes, pievieno pie sīpola un apcep, kamēr iegūst zeltainu nokrāsu. Pārkaisa garšvielas, sāli un samaisa. Sajauc ar humusu un pārkaisa ar sagrieztām dillēm.

***

NODERĪGI!

Humuss ir labs produkts, kuru noteikti ērti var izmantot ceļojumos.

Ja humusu gatavo mājās, tas ir kārtīgi jāsaputo, lai būtu balts un ar piesātinātu garšu.

Humusu var ēst jebkurā ēdienreizē gan kā auksto, gan uzkodu, var izmantot kā mērci pie salātiem.