Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Gatavosim pesto mērci

© nra.lv

Pesto ir klasiska itāliešu mērce, ko pasniedz kopā ar spageti. Tās galvenā sastāvdaļa ir baziliks, ko papildina ar ķiploku, pētersīli, cieto sieru, piemēram, Parmezānu, ciedru riekstiem un olīveļļu. Pesto pasniedz aukstu, tāpēc visas vērtīgās vielas un vitamīni sastāvdaļās saglabājas.

Vasarā, kad ir svaigs baziliks, kāpēc gan nepagatavot pesto pašiem, nevis pirkt veikalā. Gatavojot pesto, noteikti var eksperimentēt – pievienot piparmētru, kaltētus tomātus, mandeles un pat medu. Un kāpēc gan nepamēģināt zaļā bazilika lapiņas aizstāt ar violetajām? Gatavojot pesto, pareizāk ir izmantot piestu, bet to, protams, var gatavot ar blenderi vai mikseri. Bet var arī baziliku, ķiploku un riekstus samalt gaļas maļamajā mašīnā, pēc tam pievienot olīveļļu, sarīvētu sieru un nedaudz sāli. Izrādās, ka pesto gatavošanai ar blenderi ir arī savi mīnusi – bazilika lapiņas pielīp pie sieniņām. Tiem, kuri pirmo reizi gatavo pesto, var nepatikt sasmalcināta bazilika smarža. Taču tam nav jāpievērš liela uzmanība – kad būs pievienotas pārējās sastāvdaļas, tā vairs nebūs tik spēcīga. Pesto pasniedz ne tikai pie makaroniem, bet arī kartupeļiem, ar sviestmaizēm, zivīm, dārzeņiem, sieru, gaļu, grilētiem ēdieniem, pievieno pie salātiem un risoto.

Andis BRĒMANIS, dietologs

– Pesto mērce, ko gatavo no zaļumiem, eļļas un siera, ir piedeva pie makaroniem un citiem ēdieniem. Zaļumi ir vērtīgi, jo tajos ir vitamīni, minerālvielas, antioksidanti un citas vielas. Tie uzlabo ēdiena garšu un piešķir bioloģisku vērtību. Pesto tiek pievienota eļļa, tikai svarīgi, kāda ir šī eļļa. Ja tā ir kvalitatīva olīveļļa, tad viss ir kārtībā, jo tajā ir labās taukskābes. Siers dod pikantumu un nedaudz sāļumu. Gatavot mājās pesto ir laba ideja. Ja salīdzina ar veikalā iegādāto pesto, tad, protams, tam būs lielāka vērtība. Sāls droši vien tiks pielikts mazāk vai pat nemaz nekā tam, kas būs iegādāts veikalā. Tādējādi, gatavojot paši, varam izkopt savas garšas izjūtas un nav jāizvēlas tikai tas, ko piedāvā ražotāji. n

*

NODERĪGI

Pesto mērci izmanto:

• Kopā ar svaigiem dārzeņiem.

• Apcep bagetes sloksnītes, kas apsmērētas ar pesto, cepeškrāsnī. To pašu var darīt ar dārzeņiem.

• Apcep grilā laša fileju vai vistu pesto mērcē.

• Pesto var pievienot vistas vai tītara gaļai un izcept kotletes. Kotletēm var izmantot pesto, kas sajaukts ar nelielu daudzumu kausētā siera.

Pesto mērci uzglabā:

• Ledusskapī stikla burciņā apmēram 10 līdz 15 dienu, bet saldētavā – apmēram mēnesi. Tikai jāskatās, lai virspusē būtu eļļas slānis.

*

RECEPTES

Pesto ar rukolu

• Sastāvdaļas: 1,5 glāzes rukolas, 1,5 glāzes svaiga bazilika, 2/3 ciedru riekstu, 8 ķiploka daiviņas, 200 g kaltētu aveņu, trīs ceturtdaļas olīveļļas, puse laima sulas, tējkarote sarkanā vīna etiķa, timiāns, Kajennas pipari, sāls, pipari.

• Pagatavošana: sajauc rukolu, baziliku, ciedru riekstus, ķiploku pastā, izmantojot virtuves kombainu. Sajauc olīveļļu, laima sulu, etiķi, timiānu, Kajennas piparus, piparus un sāli, un pievieno iegūtajai masai. Jauc tik ilgi, kamēr sastāvdaļas pārvēršas par mērci.

Pesto no pētersīļiem

• Sastāvdaļas: 2 saišķīši svaigu pētersīļu, 50 g anšovu eļļā, 3 ķiploka daiviņas, 1,5 ēdamkarotes tomātu pastas, 4 ēdamkarotes vīna etiķa, pusglāze olīveļļas.

• Pagatavošana: pētersīļus, ķiploku un anšovus smalki sagriež. Sajauc bļodā, pievieno tomātu pastu, etiķi un olīveļlu. Pasniedz ar nedaudz siltu baltmaizi, kurai ir kraukšķīga garoziņa.