Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Sezama sēklu eļļa

© nra.lv

Sezama sēklas ir vērtīgs produkts eļļas ieguvei. Tās pazina un izmantoja jau tālā senatnē. Sezama sēklas ir viena no senākajām cilvēcei zināmajām piedevām. Senās Babilonijas iedzīvotāji gatavoja vīnu un brendiju, bet vērtīgo eļļu izmantoja, gatavojot ēdienu un tualetes piederumus. Sezama eļļai piemīt nedaudz saldena riekstu garša.

Eļļas sastāvā ir oleīna, linolīna, stearīna, arahīnskābes un lignocerīnskābes glicerīdi, fitosterīns, sezamols, sezamolīns, sezamīns, samols. Sēklas ir īpaši bagātas ar dzelzi, magniju, varu, kalciju, mangānu, satur arī B1 un E vitamīnu. Starp pārtikas eļļām sezama eļļai ir augstākais antioksidantu saturs. Sezama sēklu pielietojums ir plašs. Tās neizmanto tikai eļļas ražošanā, bet arī lieto konditorejas izstrādājumu, arī dažu suši veidu pagatavošanā. No tām gatavo pastu – hummu, kā arī halvu.

Eļļa kā izejviela ir dažādu skaistumkopšanas produktu sastāvā. Ne velti tā ir pazīstama kā skaistuma eliksīrs. Tā piemērota ādas un matu kopšanā. Eļļa lieliski mīkstina un baro ādu. Ieteicams to lietot, lai novērstu ādas sausumu, iekaisumus, kā arī uzlabotu ādas toni. Novērš ādas priekšlaikus novecošanās pazīmes. Savukārt matu saknes sezama eļļas ietekmē nostiprinās un tiek barotas. Jāmin arī tas, ka eļļa ir populāra masāžām.

Eļļas lieto arī veselības aprūpē. Tās uzskata par dziedinošu produktu, kas no organisma izvada indes un šlakvielas. Izmanto plaušu saslimšanas, sausa klepus gadījumā, astmas, sirds, aknu, žultspūšļa, aizkuņģa dziedzera, vairogdziedzera un mazasinības saslimšanām. Lieto osteoporozes profilaksē, arī aterosklerozes ārstēšanai un profilaksei. Novērš deguna gļotādas sausumu, ieskaitot dedzināšanu, niezi, aizliktu degunu, kreveļu un sabiezējumu gadījumā. Lieliski stiprina zobus un smaganas, kā arī pasargā no kariesa veidošanās.

Andis BRĒMANIS, dietologs

– Sezama sēklu eļļā ir mononepiesātinātās taukskābes Omega 3 un Omega 6. Populāra Indijā, Ķīnā, kur šis augs aug, tāpēc izmanto gan sēkliņas, gan dažādi iegūst eļļu – auksti spiestu, tas nozīmē – nekarsētu. Sēkliņas vispirms apgrauzdē un tad presē eļļu. Karstā spiešana nedaudz sabojā taukvielu spektru, taču piešķir eļļai interesantāku aromātu, tāpēc izmanto ēdienu garšas uzlabošanā. Sezama sēkliņas populāri izmantot pie salātiem. Pie mums auksti spiestā sezama eļļa nopērkama specializētajos veikalos. Sezama eļļa tāpat kā olīveļļa tik ātri nebojājas, to var ilgi uzglabāt. Tajā ir E vitamīns, antioksidanti un citi vērtīgi komponenti. To plaši izmanto masāžās.

RECEPTES

Sezama eļļas pielietojums

• Matu kopšanā. Maigi iemasē to galvas ādā. Patur apmēram 30 minūšu, pēc tam izskalo matus ar šampūnu.

• Ķermeņa kopšanā. Var veikt dažādas masāžas. Pēc masāžas eļļa jāpatur 40 minūšu un pēc tam nomazgā ar siltu ūdeni un ziepēm.

• Sejas kopšanā. Ar maigām apļveida kustībām iemasē sejas ādā un pēc 30 minūtēm to noņem ar salveti.

NODERĪGI

• Sezama sēklas satur īpašos taukus, kas palīdz sirdij, asinsvadiem, ādai un imūnsistēmai.

• Sezama eļļa var uzlabot dzirdi un novērst ar to saistītās problēmas. Speciālisti iesaka ausīs iepilināt divus pilienus sezama eļļas.

• Tai piemīt izteikts sezama aromāts. Ne visiem tas patīk, tāpēc, ja ir vēlme to mazināt, tad var kombinēt ar citām bāzes eļļām, piemēram, vīnogu kauliņu, saldo mandeļu, persiku kauliņu u. c.

• Ierīvējot pēdu apakšas un krūtis ar sezama eļļu, tas palīdzēs saaukstēšanās vai hronisku iekaisumu gadījumā.