Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Zeltainā lazdu riekstu eļļa

Eļļu, ko iegūst no lazdu riekstiem, uzskata par vienu no vērtīgākajām kulinārijas eļļām. To iegūst ar aukstās spiešanas metodi no sasmalcinātiem riekstiem. Eļļai ir dzeltenīgi brūna nokrāsa un riekstu garša.

Tajā ir pietiekami daudz kalcija, fosfora, magnija, dzelzs, cinka, nātrija, pilns komplekts aminoskābju. Sastāvā ir mononepiesātinātās taukskābes, tāpēc tā ir līdzvērtīga olīveļļai, arī polinepiesātinātās taukskābes – Omega 6 un Omega 3. Atšķirībā no citu riekstu eļļām ir daudz E vitamīna. Tā labi garšo ar gatavu ēdienu, piemēram, salātiem, kartupeļiem, pupiņām, zivīm, mērcēm, dārzeņiem, to var sajaukt ar etiķi, izmantot, cepot kūkas, cepumus un kēksus. Ja eļļu pievieno, piemēram, kartupeļu biezenim vai ēdienam no sparģeļiem, tad tas iegūst interesantu garšu. Eļļa viegli uzsūcas organismā.

Ārstnieciskā nolūkā eļļu vēlams lietot, jo tā piesaista nevēlamo holesterīnu un sekmē tā izvadīšanu no organisma, veicina vēdera izeju, pastiprina žults atdalīšanos, veicina atmiņas uzlabošanos. Izmanto arī krāsu un laku ražošanā. Eļļa lieliski noder, kopjot sejas un ķermeņa ādu, arī masāžām. Palīdz uzlabot paplašinātu kapilāru stāvokli, līdzsvaro taukainas un sausas ādas zonas. Stimulē ādas asinsriti, uzlabo tās elastīgumu un tonusu. Īpašību dēļ lazdu riekstu eļļu izmanto kā bāzes eļļu, jo tā ātri iesūcas ādā un neatstāj taukainas paliekas. Eļļu var lietot, ja āda ir apdegusi, piemēram, pēc sauļošanās. Ja mājās ir augstas kvalitātes riekstu eļļa, tad to vienkārši var pievienot dienas vai nakts krēmam – ne vairāk kā 10 līdz 15 procentus no kopējā krēma daudzuma.

Andis BRĒMANIS, dietologs

– Protams, vispirms jau vērtīgi ik pa laikam ēst pašus lazdu riekstus. Tikai nevajag tos sarīties, jo tie ir smagi. Nav labvēlīgi ēst pārāk grauzdētus riekstus, kas izmaina to vērtību. Jebkuros riekstos ir 60 procenti taukvielu. Eļļā ir tas pats, kas riekstos, tikai vairāk – 100 procenti taukvielu. Lazdu riekstu eļļā ir piesātinātās taukskābes, polinepiesātinātās taukskābes, kā arī mononepiesātinātās taukskābes – līdzīgi kā olīveļļā. Eļļa ir koncentrēts E vitamīna avots, kas aizsargā organismu no brīvo radikāļu ietekmes. Lazdu riekstu eļļa ir vērtīga, bet retāk nopērkama un ir arī dārga. Cepšanai tā gluži nebūs piemērota, grēks to būtu darīt ar tik labu eļļu, bet būs īpašs papildinājums pie salātiem vai kāda cita ēdiena.

NODERĪGI

• Lazdu riekstu eļļu var pievienot ne tikai gataviem ēdieniem, bet arī izmantot, gatavojot uz vidēji karstas uguns, piemēram, cept cepeškrāsnī vai sautēt tajā ēdienu, bet tad gan vērtīgās īpašības pazudīs.

• Lazdu riekstu eļļu vislabāk glabāt ledusskapī.

• Lazdu riekstu eļļu var sajaukt ar citām gaišām un maigām eļļām – vislabāk ar grieķu riekstu vai arahisa eļļu.

RECEPTES MASĀŽAI

• Lazdu riekstu eļļu vienu pašu vai sajauktu ar citām eļļām var ar vieglām masāžas kustībām iemasēt sejas un ķermeņa ādā.

• Lai uzlabotu sejas ādas krāsu, var sajaukt pilīti lazdu riekstu eļļas ar diviem pilieniem apelsīnu eļļas un viegli iemasēt ādā.

Pietiek to izdarīt vienreiz dienā.

• Kāju masāžai noderēs 12 pilieni lazdu riekstu eļļas, kas sajaukta ar 8 pilieniem sezama sēklu eļļas un 4 pilieniem kliņģerīšu eļļas. 2 tējkarotes iegūtās masas papildina ar 5 pilieniem tējas koka eļļas un lavandu. Iegūto maisījumu iemasē kājās, kamēr tas pilnībā iesūcas.