Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Gudrais našķis valrieksts

© nra.lv

Senāk, Ziemassvētkus gaidot, valriekstus uzmanīgi pārdalīja uz pusēm, izņēma ēdamo daļu, bet pusītes salīmēja kopā, vidū iestiprinot diega cilpu, tad riekstus pārklāja ar zelta krāsu un karināja svētku eglītē.

Ja jums patīk rotājumus gatavot pašiem, pamēģiniet – iznāk skaisti, kaut gan darbiņš prasa izveicību un pacietību.

Tagad valrieksti no svētku galdā liekamo produktu saraksta ir izmanījušies pārceļot ikdienas ēdienkartē. Paciņu ar lobītiem valriekstiem labprāt paķer līdzi nevaļīgi cilvēki, sportisti, studenti, tūristi – visi, kam rodas vajadzība ātri atjaunot zaudētos enerģijas krājumus.

Pienāk arvien jauna cerīga informācija par to, ko labu valrieksti dod ēdāja veselībai. Tie ir bagāti ar nepiesātinātajām taukskābēm, satur arī balastvielas, tāpēc sniedz sāta sajūtu un mazās devās, neraugoties uz augsto enerģētisko vērtību, pat palīdz notievēt – cīnīties ar vēdera taukiem. Tiek apgalvots, ka valrieksti sekmē arī holesterīna līmeņa normalizēšanos un asinsvadu sieniņu elastības saglabāšanos, palīdz regulēt asinsspiedienu, ārstēt iekaisumus, nāk par labu kaulu veselībai un veicina labāku miegu.

Un vēl valrieksti kopš seniem laikiem asociējas ar gudrību. Viens no iemesliem noteikti ir tas, ka izlobīts valrieksts pēc formas atgādina smadzenes – šo līdzību bija ievērojuši gan senie dziednieki un filozofi, gan vēlāk arī fantastikas rakstnieki. Piemēram, Platons esot visā nopietnībā uzskatījis, ka valrieksti domā. No mūsdienu viedokļa valriekstus arī sauc par «gudrajiem» našķiem. Tos ēst nozīmē našķēties gudri – tā, lai būtu gan bauda, gan labums veselībai. Valrieksti ir kalorijām bagāti un nav piemēroti negausīgam patēriņam, bet katrā ziņā tie ir daudz veselīgāka izvēle nekā tortes, kūkas vai konfektes. Aiz inerces valriekstus nezin kāpēc pielīdzinām saldumiem, bet tie ļoti labi iederas arī sāļos ēdienos un salātos, kam saujiņa valriekstu piešķir papildu garšu, sātu un kraukšķīgumu.

**

NODERĪGI

• 100 gramos lobītu valriekstu ir ap 660 kkal, 65 g tauku, 14 g ogļhidrātu, 6,7 g šķiedrvielu un 15 g olbaltumvielu; tie var saturēt 375–500 mg kālija, 15–90 mg kalcija un 180–280 mg magnija.

• Valrieksta čaumala ir kā dabas dota konservu kārba, kas saglabā kodolu svaigu un vērtīgu. Jāraugās, lai čaumala nebūtu bojāta vai appelējusi.

• Izlobīti valriekstu kodoli ātri oksidējas. Lai neietu bojā vērtīgās nepiesātinātās taukskābes, kas ir valriekstos, labāk lobīt tos tieši pirms ēšanas.

• Lobītus valriekstus iesaka glabāt slēgtā traukā sausā, vēsā vietā.

• Valriekstu kodolus klāj plāna virsējā miziņa, kas satur vērtīgas fenolskābes, tanīnus un flavonoīdus. Kaut gan tie arī piešķir riekstam vieglu rūgtumu, labāk miziņu nenoņemt. Ja tomēr rodas tāda vēlme, kodolus uz 12 stundām izmērcē viegli sālītā ūdenī.

• Valriekstus var pievienot salātiem, mērcēm, dārzeņu sautējumiem, cepešu pildījumiem u.c.

• Valriekstus grauzdē temperatūrā, kas nav augstāka par 80 grādiem 15–20 minūtes.

RECEPTES

Vistu filejas ar valriekstiem un medu

• Sastāvdaļas. Viens kilograms vistu fileju, viena glāze medus, divas glāzes rīvmaizes, viena glāze sasmalcinātu valriekstu, sāls un pipari pēc garšas. Pagatavošana. Vistu filejas ierīvē ar sāli, uzkaisa piparus, pārziež ar medu, apviļā rīvmaizes un valriekstu maisījumā.

Uz vienu stundu ieliek ledusskapī.

Cep cepeškrāsnī 170–180 grādu temperatūrā aptuveni 50 minūtes.

Valriekstu un maizes bumbiņas ar ķiplokiem

• Sastāvdaļas. 250 g smalki kapātu

valriekstu kodolu, divi vidēji lieli ķiploki, 500 g baltmaizes mīkstuma, 150 ml olīvu eļļas, puscitrona sula, sāls.

Pagatavošana. Maizi izmērcē ūdenī mīkstu, uzmanīgi nospiež lieko šķidrumu. Mīkstumam pievieno notīrītus un spiedē saspiestus ķiplokus un sāli, mazām porcijām pakāpeniski piemīca klāt olīvu eļļu, līdz veidojas viendabīga masa, pievieno riekstus un citronu sulu. Izveido nelielas lodītes. Pasniedz pie zivju, putnu gaļas ēdieniem vai garnelēm.

Sīpolu kārtainais pīrāgs ar valriekstiem

• Sastāvdaļas. 600–700 g sīpolu, trīs ēdamkarotes olīvu eļļas, sāls, pipari, 400 g saldētas kārtainās mīklas bez rauga, 200 g siera, 100 g kapātu valriekstu kodolu, viena ēdamkarote balzametiķa. Pagatavošana. Mīklas plāksnes atlaidina. Notīrītus sīpolus sagriež plānās ripiņās. Pannā uzkarsē olīvu eļļu, tajā maisot cep sagatavotos sīpolus aptuveni 10 minūtes, līdz tie kļūst gaiši brūni. Pievieno balzametiķi, sāli un piparus, cep vēl piecas minūtes, tad ļauj nedaudz atdzist. Tikmēr iesilda cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Mīklu liek uz ietaukotas plāts, pārliek ar sīpoliem, pārkaisa ar valriekstiem un rīvētu sieru. Cep 15–20 minūtes.

Salāti ar bulguru un valriekstiem

• Sastāvdaļas. Viena glāze bulgura, viena glāze sarkano vīnogu, trīs seleriju kāti, pusglāze valriekstu kodolu, sauja tumšo rozīņu bez sēkliņām, viena sarīvēta neliela pētersīļa saknīte, trīs ēdamkarotes valriekstu eļļas (var izmantot arī citu), trīs ēdamkarotes balzametiķa, viens sīki sagriezts neliels sīpols, sāls, malti melnie pipari, 150 g kazas piena siera.

Pagatavošana. Katliņā uzvāra aptuveni puslitru ūdens, pievieno bulguru, kad tas uzvārās, samazina uguni un vāra aptuveni 15 minūtes, pēc tam uzliek vāku, katliņu sasedz un atstāj bulguru nobriest. Kad tas atdzisis līdz istabas temperatūrai, pārliek salātu traukā, pievieno vīnogu pusītes, kas atbrīvotas no sēklām, plāni sagrieztus seleriju kātus, mazos kubiņos sagrieztu vai sadrupinātu kazas piena sieru un citas minētās sastāvdaļas, sajauc. Šos salātus var pasniegt kā atsevišķu ēdienu, arī pie ceptas vistas vai aitas gaļas.

Kūkas «kartupeļi» ar valriekstiem

• Sastāvdaļas. 500 g vaniļas sausiņu, viena glāze valriekstu kodolu, 100 g sviesta, 100 g cukura, viena glāze piena, divas ēdamkarotes kakao, divas ēdamkarotes brendija, tāfelīte glazēšanai piemērotas brūnās vai baltās šokolādes. Pagatavošana. Sausiņus un valriekstus samaļ gaļasmašīnā. Uzkarsē pienu, pievieno cukuru; kad tas izšķīst, pieliek kakao, samaisa. Karsto maisījumu piejauc sagatavotajiem sausiņiem, pievieno brendiju, vienmērīgi sajauc. Kad maisījums atdziest istabas temperatūrā, no tā veido nelielus apaļus vai iegarenus «kartupeļus», liek uz lēzena šķīvja, glazē ar ūdens peldē sasildītu šokolādi un ieliek ledusskapī, lai sastingst.

Sīpolu zupa ar valriekstiem

• Sastāvdaļas. 200 g sīpolu, viena ēdamkarote sviesta, 100 g smalki kapātu valriekstu kodolu, 400 g tomātu, pusglāze brūno rīsu; ķiploki, sāls un asie sarkanie pipari pēc garšas; zaļumi. Pagatavošana. Sīpolus sīki sagriež, sviestā izsautē mīkstus. Ķiplokus saspiež spiedē vai sīki sakapā, sajauc ar valriekstiem, pievieno piparus, liek pie sagatavotajiem sīpoliem un pārlej ar septiņām glāzēm ūdens. Liek vārīties, pievieno rīsus, pēc garšas pieber sāli. Sagriež tomātus, tos izsautē, izberž caur sietu, karsē atsevišķā katliņā, līdz masa biezē, pievieno zupai un vēlreiz uzvāra. Pasniedzot šķīvjos, pārkaisa sīki sagrieztus svaigus zaļumus.

Dārzeņu salāti ar valriekstiem

• Sastāvdaļas. Pieci tomāti, viena neliela salātu galviņa, 100 g melno olīvu bez kauliņiem, pusglāze kapātu valriekstu kodolu, 100 g rīvēta cietā vai puscietā siera; pēc garšas: sāls, ķiploki, pipari, augu eļļa, citronu sula. Pagatavošana. Tomātus un salātus sagriež, pievieno olīvas, spiedē saspiestus ķiplokus un valriekstus, sāli un piparus. Visu samaisa. Augu eļļu sajauc vienādās devās ar citronu sulu, pārlej salātiem, pārkaisa ar sieru.