Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Slavjanskā pārtrauc mediju darbību; sāk vajāt ukrainiski runājošos

© Scanpix/AFP

Separātistu kaujinieki, kas pārņēmuši kontroli Ukrainas Doņeckas apgabala pilsētā Slavjanskā piespieduši žurnālistus pārtraukt darbību, ziņo izdevuma "Ukrainska Pravda".

Kā paziņojis vietējā laikraksta "Slavjanskije vedomosti" vadītājs Oļegs Zontovs, pilsētas ielās kļuvis bīstami parādīties ar videokameru vai fotoaparātu rokās, uz vietējiem avīžu kioskiem separātisti izvietojuši uzrakstus "Vietējās preses nav".

"Pims dažām dienām vietējā milicijas iecirkī ielauzušies bruņoti kaujinieki, man  mēģināja aizlauzt aiz muguras rokas, bet es izrāvos. Mani brīdināja vairs nerādīties viņiem acīs.  Turpat iecirknī kaujinieki arestēja arī  žurnālistu Romānu Gubu. Vēlāk viņu atbrīvoja, bet viņu izseko. Slavjanskas žurnālistiem seko, mēs strādājam kara apstākļos - mums atņem tehniku, datu nesējus ar ar materiāliem. Daudzi redaktori pieņēmuši lēmumu šonedēļ materiālus nepublicēt, " stāsta Zontovs.

12. aprīlī separātistu kaujinieki jau ieņēmuši pilsētas televīzijas torni, līdz ar to nedarbojas televīzija un internets.

"Pilsēta  ir nonākusi informācijas blokādē. Separātisti agresīvi izturas arī pret ārzemju žurnālistiem. BBC news operātoru piespieda atdot atmiņas karti ar visiem datiem. Nav zināms, kur atrodas Ļvovas žurnālists Sergejs Lefters, kuru nolaupīja. Romāns Guba, kurš jau vairākus mēnešus saņēma darudus par saviem veidotajiem materiāliem, bija spiests pamest pilsētu, jo naktī uz 17. aprīli bruņoti cilvēki ielauzās studentu kopmītnēs, kur viņš dzīvoja. Par laimi, viņš pats paguva pamest kopmītnes, bet visas mantas, dokumenti, tehnika un nauda tika konfiscētas. Viņam atstāta zīmīte, ka mantas var atgūt separātistu kontrolētajā pārvaldē," norāda Zontovs.

Slavjanskā televīzija turpina raidīt tikai Krievijas telekanālus, tie gan iepriekš tika atslēgti, lai tajos pārraidītu Ukrainas televīzijas  programmas.

Vakar, 18. aprīlī separātistu kaujinieku līderis Vjačeslavs Ponomarevs aicinājis vietējos iedzīvotājus "tautas karadraudzei" ziņot par visiem pilsētā pamanītiem aizdomīgiem cilvēkiem, "īpaši tiem, kas sarunājas ukraiņu valodā".

Vietējos medijos tiks publicēts telefona numurs, uz kuru jāzvana, lai ziņotu par "aizdomīgām personām".

Ponomarjovs arī paziņoja, ka pilsētā aizliegtas partijas UDAR, "Svoboda" ("Brīvība") un "Batkivščina" ("Tēvzeme"), kā arī aģitācija par šīm partijām.

Slavjanskā 22.aprīlī notiks "pilsētas padomes pirmā sēde", bet 11.maijā - referendums par krievu valodu un federāciju, sacīja separātistu līderis.

Slavjanskas separātisti jau iepriekš atzinuši, ka tur gūstā pilsētas mēru Ņeļu Štepu.

Ukrainas, Krievijas, Eiropas Savienības un ASV sarunās ceturtdien Ženēvā tika pieņemts komunikē par situācijas normalizāciju Ukrainā. Tajā iekļauta prasība par visu nelikumīgo grupējumu atbruņošanu un nelikumīgi ieņemto ēku atbrīvošanu. Austrumukrainas separātistu līderi atteikušies šīm prasībām pakļauties, pieprasot, lai vispirms atkāpjas Kijevas valdība.

 Jau ziņots, ka Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki pēdējās nedēļas laikā Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes uzsākušas pretterorisma operāciju.