Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

ASV izlūkdienests: Malaizijas lidmašīna notriekta "kļūdas" pēc

© scanpix

Malaizijas lidmašīnas notriekšana, iespējams, notikusi kļūdas pēc, ko pieļāvuši slikti apmācītie promaskaviskie kaujinieki, otrdien sacīja ASV izlūkdienesta amatpersona. Līdz šim apkopotās liecības norāda, ka tipa "zeme-gaiss" raķeti "SA-11" izšāvuši separātisti, tomēr joprojām nav skaidrs, "kas nospieda šautenes gaili", atzina augsta ranga izlūkdienesta amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

"Visticamākais izskaidrojums ir, ka tā bija kļūda" un ka raķeti izšāva "slikti apmācīta komanda", izmantojot sistēmu, kuras lietošanai ir nepieciešamas zināmas prasmes un apmācība, norādīja amatpersona.

Viņš atgādināja par agrāko gadu incidentiem, kad padomju un ASV bruņotie spēki kļūdas pēc notriekuši civilās lidmašīnas. Padomju reaktīvais iznīcinātājs 1983.gadā notrieca Dienvidkorejas aviolaineri, bet ASV kara flotes spēki 1988.gadā - Irānas pasažieru lidmašīnu.

"Mēs pagātnē esam pieredzējuši šādas kļūdas," žurnālistiem sacīja amatpersona.

Krievijas operatīvie darbinieki ir redzēti Austrumukrainā, tomēr ASV izlūkdienestiem nav tiešu pierādījumu, ka krievi bijuši pie raķešu sistēmas, kas notriekusi aviolaineri, atzina amatpersonas.

ASV satelītu dati un cita "tehniskā" izlūkinformācija liecina, ka lidmašīnu notriekusi raķete "SA-11", kas izšauta no promaskavisko kaujinieku kontrolētās teritorijas.

Kaut arī ASV novērojušas smagā bruņojuma, arī pretgaisa aizsardzības sistēmu, plūsmu no Krievijas uz Ukrainu, izlūkdienesti nav pamanījuši, ka pirms aviolainera notriekšanas Ukrainā būtu ievestas lielās raķetes "SA-11", sacīja amatpersonas.

Krievijas armija lielā bāzē Rostovā apmāca kaujiniekus, kā apieties ar bruņojumu, arī pretgaisa aizsardzības sistēmām.

Tomēr ASV amatpersona atzina - tām nav tiešu pierādījumu, ka Krievija būtu apmācījusi kaujiniekus darbam ar raķešu "SA-11" baterijām.

Izlūkdienestu amatpersonas paskaidroja, ka nolēmušas uzrunāt žurnālistus, lai atspēkotu Kremļa maldinošo propagandu.

Apgalvojumiem, ka Malaizijas lidmašīna gaisā veikusi militārajām lidmašīnām līdzīgu manevru, nav pamata un šādas ziņas pielīdzināmas "klasiskajiem gadījumiem, kad tiek vainoti upuri", sacīja augsta ranga amatpersona.

Apgalvojumi, ka lidmašīnu notriekusi Ukrainas armija, ir nereālistiski, jo Kijevai lidmašīnas notriekšanas apvidū, kas nepārprotami atrodas nemiernieku kontrolē, nav šādu raķešu sistēmu.

Šāds scenārijs nozīmētu, ka Ukrainas valdības karaspēks būtu ielauzies apvidū, izšāvis raķeti un tad ar kaujām no šī apvidus izkļuvis, norādīja amatpersona.

"Manuprāt, tas nav ticams scenārijs," atzina amatpersona.

Ceturtdien Austrumukrainā virs Maskavas atbalstīto krievu algotņu un viņu vietējo līdzskrējēju bandu kontrolētās teritorijas tika notriekta lidsabiedrības "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem. Lidmašīna atradās ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru.

Lidmašīnu notriekusi raķete, kuru no zenītraķešu iekārtas "Buk" izšāvušas krievu algotņu bandas sadarbībā ar Krievijas armiju, uzskata Ukrainas varasiestādes.

Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Geraščenko, kurš ceturtdien viens no pirmajiem informēja sabiedrību par traģēdiju, apliecināja, ka lidmašīnu notriekuši "teroristi no [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina vēlīgi piešķirtā zenītraķešu kompleksa "Buk"".

Kijeva un Rietumi Austrumukrainas destabilizācijā vaino Krieviju, kas robežu ļauj šķērsot krievu algotņiem un apgādā viņus ar ieročiem, arī ar smago bruņojumu.