Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

SVF samazina pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam

© Scanpix/AP

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) ceturtdien samazināja globālās ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam, brīdinot, ka ģeopolitiskie riski Ukrainā un Tuvajos Austrumos apdraud pasaules ekonomikas stabilitāti, kuru jau negatīvi ietekmējusi ASV un Ķīnas tautsaimniecību izaugsmes tempa palēnināšanās.

SVF prognozē, ka pasaules ekonomika šogad pieaugs vien par 3,4%, nevis 3,7%, kā tika lēsts aprīlī.

Pērn globālās ekonomikas izaugsme veidoja 3,2%.

Prognozes samazināšana atspoguļo "vāju pirmo ceturksni, jo sevišķi ASV, un mazāk optimistiskas perspektīvas vairākiem attīstītas tirgiem," norāda SVF. "Ģeopolitiskie riski salīdzinājumā ar aprīli ir pieauguši un riski naftas cenu kāpumam ir augstāki, ņemot vērā nesenos notikumus Tuvajos Austrumos un Ukrainā."

Fonds vēsta, ka naftas ražotājvalsts Irāka saskārusies ar islāmistu ielenkumu, bet Gazā jau vairāk nekā divas nedēļas piedzīvotas sīvas cīņas starp Izraēlu un palestīniešiem.

Tikmēr Ukrainas krīzi saasinājusi Malaizijas lidmašīnas notriekšana virs Ukrainas.

SVF ziņo, ka Krievija, pret kuru ASV un Eiropas Savienība (ES) vērsusi ekonomiskās sankcijas par valsts lomu separātistu nemieros, šogad, visticamāk, nonāks uz recesijas sliekšņa.

Fonds Krievijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi šim gadam samazinājis par 1,1 procentpunktu - līdz 0,2%, norādot, ka aktivitāte Krievijā būtiski samazinājusies, ģeopolitiskajam saspīlējumam samazinot pieprasījumu.

Tāpat SVF vēsta, ka ASV un ES noteiktās sankcijas varētu būtiski ietekmēt tirdzniecību reģionā, jo sevišķi Centrālajā un Austrumeiropā, kā arī Centrālāzijā.

Tikmēr Savienotajām Valstīm fonds ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam samazinājis no 2% līdz 1,7%. ASV ekonomika šā gada pirmajā ceturksnī samazinājās par 2,9%, kas galvenokārt skaidrojams ar bargajiem ziemas laikapstākļiem.

Tajā pat laikā Ķīnas ekonomikas pieauguma prognoze samazināta no 7,6% līdz 7,4%, bet eirozonai tā saglabāta nemainīga 1,1% apmērā.

Taču, neskatoties uz vājāku par prognozēto pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam, SVF nākamajam gadam to saglabājis nemainīgu 4% apmērā, kas būtu straujākais pieauguma temps kopš 2011.gada.