Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Izraēla pagarina pamieru Gazas sektorā

© Scanpix/AFP

Izraēlas pārstāvji sestdien paziņojuši, ka par pagarina iepriekš izsludināto 12 stundu pamieru Gazas joslā par četrām stundām, ziņoja aģentūra France- Presse.

Pamiers, par kuru sestdienas naktī vienojās Izraēla un Gazas joslā valdošā palestīniešu islāma kustība HAMAS, sākotnēji bija noteikts sestdien no pulksten astoņiem līdz pulksten 20. Tagad tas ir pagarināts līdz pusnaktij uz svētdienu.

Pamieru tika nolemts pagarināt pēc tam, kad ASV valsts sekretārs Džons Kerijs un ārlietu ministri no Eiropas un Tuvo Austrumu valstīm aicināja Izraēlu un HAMAS to pagarināt.

«Mēs visi gribam iespējami ātri panākt ilgstošu pamieru, kas atbilstu gan Izraēlas prasībām drošības ziņā, gan palestīniešu prasībām sociāli ekonomiskās attīstības ziņā,» reportieriem paziņoja Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss pēc tikšanās ar Keriju, Kataras, Lielbritānijas, Itālijas, Turcijas un Vācijas ārlietu ministriem un Eiropas Savienības (ES) pārstāvi.

HAMAS vēl nav reaģējusi uz aicinājumu pagarināt pamieru un uz Izraēlas valdības lēmumu to darīt.

Sestdien Gazas joslā no gruvešiem izvilkti vismaz 76 palestīniešu līķi, kopējam nogalināto skaitam pārsniedzot 1000 kopš Izraēlas ofensīvas sākuma 8.jūlijā, ziņo mediķi.

Kā pavēstīja ārkārtas dienesta pārstāvis, bojāgājušo mirstīgās atliekas savāktas dažās stundās kopš pamiera stāšanās spēkā Gazas joslas ziemeļos, vidienē un dienvidos, kā arī Gazas pilsētā.

Sestdienas rītā plkst.7 pēc Latvijas laika starp Izraēlu un islāmistu kustību "Hamas" Gazas joslā spēkā stājās 12 stundu pamiers.

Izraēla un "Hamas" paziņoja, ka ievēros pagaidu pamieru, kad ASV sekretāram Džonam Kerijam piektdien sarunās Kairā neizdevās panākt vienošanos par ilgstošu pamieru.

Tomēr pirms pamiera stāšanās spēkā vardarbība Gazas joslā turpinājās, Izraēlai veicot virkni uzlidojumu.

Izraēlas karā pret Gazas joslu, kas turpinās jau 19.dienu, nogalināti pārsvarā mierīgie iedzīvotāji. Izraēlas pusē konfliktā dzīvību zaudējuši 39 cilvēki, no tiem 37 - karavīri.