Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

ASV: Ebolas vīruss var izplatīties kā meža ugunsgrēks

© scanpix

Kopš marta reģistrēts 1201 saslimšanas gadījums ar Ebolas vīrusu un 672 nāves gadījumi Gvinejā, Libērijā un Sjerraleonē, vēsta Slimību kontroles un novēršanas centrs (CDC).

Libērijas galvaspilsētā Monrovijā ar vīrusu saslimuši divi amerikāņi - viens ārsts un viens aprūpes darbinieks. Vīruss izraisa drudzi, locītavu sāpes, caureju, vemšanu un bieži slimnieks noasiņo līdz nāvei.

"Ir maz ticams, ka šis vīruss izkļūs no Āfrikas rietumiem," atzina CDC Straujo izplatību un zoonozes infekciju slimību valsts centra direktora vietnieks Stīvens Monro.

Tomēr viņš piebilda, ka situācija ir "strauji mainīga" un CDC "jābūt gatavam arī šādai attālai iespējai", ka kāds slimnieks varētu aizvest vīrusu uz ASV.

CDC ir izziņojis otrās pakāpes brīdinājumu. Pirmās pakāpes brīdinājums ir aicinājums neceļot uz slimības skarto reģionu bez nepieciešamības. Šobrīd cilvēki brīdināti izvairīties no saskarsmes ar saslimušo cilvēku asinīm un citiem ķermeņa šķidrumiem.

CDC nosūtīja brīdinājumu ASV veselības iestādēm, aicinot informēt par Ebolu un tās simptomiem cilvēkus, kuri pēdējo divu nedēļu laikā bijuši Āfrikas rietumos un izolēt šaubīgus gadījumus.

Ārstniecības iestādēs slimība visvairāk izplatījusies ar injekciju adatām un saskarsmi ar slimo cilvēku asinīm un citiem ķermeņa šķidrumiem, norādīja Monro.

Cilvēki nav infekciozi, ja vien viņiem nav attiecīgo simptomu, bet bieži Ebolas izraisīto drudzi un sāpes ķermenī sajauc ar malāriju vai Lasas drudzi, skaidro eksperti.

Par spīti uzskatam, ka Ebola vienmēr izraisa plašu asiņošanu, tā sastopama tikai pusē no visiem gadījumiem.

ASV Valsts departaments uz slimības skartajiem reģioniem nosūtījis humānās palīdzības preces.

Nāve iestājās 90% no visiem saslimušajiem, bet šoreiz tā iestājas tikai apmēram 60%, kas liecina, ka pieņemtie drošības mēri ir efektīvi, informē CDC.