Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Cīņas Ukrainā pārtraukušas starptautisko izmeklētāju darbu

© scanpix

Cīņas starp Kijevas valdības spēkiem un Maskavas atbalstītajiem kaujiniekiem otrdien atkal pārtraukušas starptautisko izmeklētāju darbu "Malaysia Airlines" katastrofas vietas izmeklēšanā, paziņoja Nīderlandes Tieslietu ministrija.

"Nīderlandes un Austrālijas eksperti no Doņeckas nedevās uz katastrofas vietu Ukrainas austrumos. Šobrīd notiek pārāk intensīvas cīņas uz ceļiem, kas ved uz notikuma vietu," informēja ministrija.

17.jūlijā Austrumukrainā virs Krievijas atbalstīto krievu algotņu un vietējo bruņoto bandu kontrolētās teritorijas tika notriekta lidsabiedrības "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem. Lidmašīna atradās ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru.

Lidmašīna notriekta ar zenītraķešu iekārtas "Buk" raķeti, kas ievesta no Krievijas un kuru izšāva krievu algotņu bandas sadarbībā ar Krievijas armiju, vērtē Ukrainas varasiestādes.

Krievija šīs apsūdzības noliedz, bet Maskavas atbalstītie krievu algotņi, kaut arī sākotnēji tviterī lielījās ar paveikto "varoņdarbu", lidmašīnas notriekšanā vaino Ukrainu, kā arī nākuši klajā ar virkni fantastisku teoriju par katastrofu, tostarp apgalvojumiem, ka lidmašīnā vesti jau miruši cilvēki.

Rietumvalstis un arī ASV norāda, ka visi pierādījumi liecina, ka Malaizijas pasažieru lidmašīna notriekta ar krievu algotņu raidītu raķeti.

ASV izlūkdienests pieļauj, ka raķete palaista, kaujiniekiem nemākulīgi apejoties ar sarežģīto sistēmu. Ja raķete mērķēta apzināti, tad tajā, visdrīzāk, bijis iesaistīts zenītraķešu sistēmas "Buk" apkalpes personāls no Krievijas bruņotajiem spēkiem.

Ukrainas Nacionālā drošības un aizsardzības padome pirmdien paziņoja, ka "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīnas "melno kastu" ieraksti liecina, ka lidaparāts nogāzās pēc raķetes šķembu trieciena.

Sākotnējā datu ierakstu pārbaude liecina, ka "lidmašīnas iznīcināšanas un nogāšanās iemesls bija masveida eksplozīva dekompresija, kas notika no daudzu šķembu trieciena pēc raķetes sprādziena", teikts padomes paziņojumā.

Zenītraķešu sistēma "Buk" izstrādāta tā, ka raķete eksplodē pirms mērķa, kurā pēc tam plašā laukumā ietriecas šķembas, lai nodarītu lielāku kaitējumu. Katastrofas vietā uzņemtajās fotogrāfijās redzams, ka lidmašīnas vraku klāj šķembu izraisīti bojājumi.

Notriektās lidmašīnas "melnās kastes" sākotnēji piesavinājās reģionu kontrolējošie Maskavas atbalstītie krievu algotņi un vietējie līdzskrējēji. Piecas dienas vēlāk kaujinieki lidojuma datu ierakstītājus atdeva Malaizijas amatpersonām.

Lidmašīnas notriekšanas izmeklēšanu vada Nīderlande, kas katastrofā zaudēja 193 pilsoņus. "Melno kastu" datu analīze tiek veikta Lielbritānijā, kur pieejamas modernākās tehnoloģijas lidojumu ierakstu analizēšanai.