Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvā atklāts vēl viens Āfrikas cūku mēra perēklis

© f64

Lietuvas Ignalinas rajonā, kur jūlija nogalē kādā lielfermā ar gandrīz 20 000 cūku tika atklāts Āfrikas cūku mēris (ĀCM), slimība konstatēta vienā viensētā, kas atrodas aptuveni pusotru kilometru no Baltkrievijas robežas, vēsta portāls "Vz.lt", atsaucoties uz Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienestu.

Tas ir jau sestais gadījums, kad šī bīstamā dzīvnieku slimība Lietuvā atklāta mājas cūkām. Ap ĀCM skarto saimniecību noteikta trīs kilometru aizsardzības zona un desmit kilometru uzraudzības zona.

Kā LETA jau ziņoja, 24.jūlijā Āfrikas cūku mēris tika atklāts vienā no lielākajām Lietuvas cūku novietnēm, kompānijai "Idavang" piederošajā Rupinsku cūku audzēšanas kompleksā, kas atrodas Ignalinas rajonā, aptuveni 40 kilometrus no Latvijas robežas. Kompleksā, kas tika uzskatīts par paraugsaimniecību un bija nodrošināts ar visiem nepieciešamajiem biodrošības līdzekļiem, nācās izkaut visas cūkas.

Lietuvas Valsts ārkārtējo situāciju komisija saistībā ar to izsludināja Ignalinas rajonā ārkārtējo stāvokli. Līdz ar to valsts līmeņa ārkārtējais stāvoklis tagad ir spēkā pavisam septiņās Lietuvas pašvaldībās, jo janvārī, kad šī bīstamā slimība tika konstatēta divām netālu no Baltkrievijas robežas nošautām mežacūkām, tas tika izsludināts Alītas, Lazdiju, Varēnas, Šalčininku, Traķu rajona un Druskininku pašvaldībās.

Pēdējā laikā slimība atklāta vēl piecās privātsaimniecībās, tostarp kādā viensētā netālu no Latvijas robežas, kur tika konstatēts, ka cūkas inficējušās no lopbarības.

Kā tobrīd uzsvēra Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta direktors Jons Miļus, šai apkaimē ir prāva mežacūku populācija, kas pastāvīgi migrē pāri abu valstu robežai, iespējams, pārnēsājot ĀCM vīrusu un izplatot to labības laukos. Viņš atgādināja, ka Latvijā pie Lietuvas robežas pēdējā laikā atrastas vairākas nobeigušās mežacūkas, un aicināja cūku turētājus izmantot tikai termiski apstrādātu lopbarību.