Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Baltijas gaisa telpas patrulēšanu sāk Kanādas, Vācijas un Nīderlandes lidmašīnas

© Scanpix/AFP

Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanu no 1.septembra sāk Šauļos bāzētie Portugāles un Kanādas iznīcinātāji, kā arī Vācijas un Nīderlandes lidmašīnas, kas būs dislocētas attiecīgi Emari bāzē Igaunijā un Malborkas bāzē Polijā.

Līdz šim Baltijas valstu gaisa telpu kopīgi uzraudzīja Polijas, Lielbritānijas, Dānijas un Francijas iznīcinātāji.

Lietuvas aizsardzības ministra vietnieks Marjus Velička misijas pārņemšanas ceremonijā Šauļos pateicies partnervalstīm par solidaritāti un palīdzību drošības jomā.

Kā atzinis Lielbritānijas Karalisko gaisa kara spēku pavēlniecības komandiera vietnieks Gregs Bagvels, poļu un britu karavīri iepriekšējos četros mēnešos guvuši ļoti vērtīgu pieredzi. "Lai gan tagad mūsu karavīri dodas projām, varu droši teikt - mēs esam ļoti tuvu. Jums tikai jāpaaicina, un mēs tūdaļ būsim klāt," viņš izteicies.

Jau ziņots, ka marta sākumā, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainai piederošajā Krimas pussalā, NATO pastiprināja Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju.

Portugāle, kas šajā misijā piedalīsies jau otro reizi, Šauļos pārstāvēta ar sešiem gaisa kara spēku iznīcinātājiem F-16 "Fighting Falcon" un 70 karavīriem. Portugāļiem palīdzēs četri Kanādas Karalisko gaisa kara spēku iznīcinātāji F-18 "Hornet" un 130 karavīri, kas Baltijas valstu gaisa telpu palīdzēs uzraudzīt pirmo reizi.

Desmit gadu laikā 14 NATO valstu gaisa spēku lidmašīnas Baltijas valstu gaisa telpas sardzē rotācijas kārtībā nomainījušas cita citu jau 35 reizes.