Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Cik kibernoziedznieki pelna no lietotāju zaudējumiem?

© scanpix

Kibernoziedznieku ienākumi var vairāk nekā 20 reižu pārsniegt viņu uzbrukumu rīkošanas izdevumus. Pie šāda secinājuma nonāca Kaspersky Lab eksperti, salīdzinot plaši izplatītu hakeru rīku izmaksas ar "peļņu", ko ļaundari iegūst no sekmīgas ļaunprātīgās operācijas.

Piemēram, pikšķerēšanas lapas izveide kādā populārā sociālajā tīklā un surogātpasta, kur pieminēta viltotā vietne, izplatīšana tagad krāpniekiem vidēji izmaksā 150 ASV dolāru. Taču, ja uz viņu makšķeres uzķersies 100 cilvēku, ļaundari varēs nopelnīt līdz 10 tūkstošiem dolāru, pārdodot lietotāju konfidenciālo informāciju. Savukārt cietušie zaudēs savus vērtīgos kontaktpersonu sarakstus, personīgās fotogrāfijas un ziņas.

Mobilais bloķēšanas Trojas zirgs noziedzniekiem izmaksās jau ievērojami dārgāk - pašlaik par šādu programmu un tās izplatīšanu ir jāsamaksā vidēji tūkstoš dolāru, taču arī ieguvumi šajā gadījumā ir lielāki. Ļaundaru noteiktās cenas par viedtālruņa atbloķēšanu svārstās no 10 līdz 200 dolāriem - tas nozīmē, ka no simt potenciālajiem upuriem viņi varēs saņemt līdz 20 tūkstošiem.

Tikpat daudz var nopelnīt, izmantojot šifrēšanas programmas, tomēr «sākotnējās investīcijas» būs vidēji divreiz lielākas - aptuveni 2000 dolāru. Arī lietotāju zaudējumi būs lielāki, jo minimālā izpirkuma maksa, ko ļaundari pieprasa par datu atšifrēšanu, ir vidēji 100 dolāru.

Vislielāko naudas žūksni krāpnieki var iegūt, liekot lietā bankas Trojas zirgus, kas medī tieši lietotāju naudu. Iztērējot aptuveni 3000 dolāru par šādas ļaunprogrammatūras iegādi komplektā ar mūķi un īpaši tam sarīkotu surogātpasta izplatīšanu, kibernoziedzniekiem ir iespēja iegūt līdz 72 tūkstošiem. Šajā gadījumā viena cietušā lietotāja vidējie zaudējumi ir 722 dolāri.

"Tagad nav grūti nopirkt ļaunprogrammatūru: tās var viegli atrast dažādos hakeru forumos, savukārt to samērā zemā cena padara tās plaši pieejamas. Turklāt kibernoziedzniekiem, kas ir izvēlējušies šo ceļu, nav pat jābūt sava nelikumīgā biznesa profesionāļiem - par noteiktu samaksu viņi saņems jau gatavu programmu paketi uzbrukumu veikšanai. Šādos apstākļos lietotājiem, protams, ir jābūt modriem, lai nezaudētu naudu un savus vērtīgos datus, kā arī ir jāuztic savas ierīces un visu ar to tīmeklī veikto darbību aizsardzība specializētam risinājumam," sacīja Kaspersky Lab galvenais antivīrusu eksperts Aleksandrs Gostevs.