Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Kanāda nekad neatzīs Krievijas veikto Ukrainas teritorijas okupāciju

Kanāda nekad neatzīs Krievijas veikto Krimas vai citu Ukrainas teritoriju anektēšanu un pilnībā atbalstīs Kijevu savu teritoriju atgūšanā, trešdien paziņojis Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers.

Hārpers ar šādu paziņojumu nāca klajā Ukrainas prezidenta Petro Porošenko vizītes laikā Otavā.

"Kanāda atzīst Ukrainas, visas Ukrainas, neatkarību un teritoriālo nedalāmību. Un vai tas aizņems piecus mēnešus vai 50 gadus, lai to atbrīvotu, mēs nekad, nekad neatzīsim Krievijas pretlikumīgo jebkādas Ukrainas teritorijas okupāciju," paziņoja Hārpers.

Porošenko, kurš ieradās Otavā, lai gūtu atbalstu savam plānam atrisināt situāciju ar teroristiem Austrumukrainā un to atbalstītājiem Kremlī, pateicās Kanādai par tās atbalstu.

"Es pateicos Kanādai. Jūsu valsts ir bijusi viena no stabilākajām Ukrainas atbalstītājām," sacīja Porošenko, uzrunājot parlamentu un izpelnoties skaļus aplausus.

Kā norādīja Porošenko, Ukraina maksā ļoti augstu cenu par demokrātijas un brīvības aizstāvēšanu.

Vairāk nekā divas desmitgades Ukraina ir lepojusies, ka ieguvusi neatkarību bez asinsizliešanas. "Nu tā vairs nav taisnība. Jo tagad notiek īstā cīņa par mūsu neatkarību, un [tagad] ir īstā maksa, kas par to jāmaksā," norādīja prezidents.

Porošenko izklāstīja Hārperam savu Austrumukrainas miera plānu un lūdza Kanādas atbalstu Ukrainas ekonomikai, kā arī izlūkdienestu palīdzību Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

"Palūkosimies ārpus krīzes un kara (..), mums jāpievērš lielāka uzmanība divpusējai sadarbībai tādās sfērās kā enerģētika, tirdzniecība, investīcijas, informācija, gaisa telpa" un dauzām citām jomām, norādīja Ukrainas līderis.

Abi valstu vadītāji arī parakstīja līgumu, saskaņā ar kuru Kanāda piešķirs 200 miljonu Kanādas dolāru (apmēram 140 miljonu eiro) lielu aizdevumu Ukrainas stabilizēšanai.

Pirms Porošenko uzrunas Hārpers krasi nosodīja Krievijas darbību Ukrainā.

"Putina kunga karavīri un to starpnieki ir izvērsuši savu iebrukumu Ukrainas teritorijā. (..) Pasaule pieredzēja uzbrukumu MH17 reisam, nožēlojamu noziegumu, kas prasīja daudz nevainīgu cilvēku dzīvību, tostarp viena kanādieša," norādīja Hārpers.

Hārpera valdība ir bijusi viena no aktīvākajām Ukrainas atbalstītājām.

Pēc vizītes Otavā Porošenko devies uz Savienotajām Valstīm, kur tiksies ar ASV prezidentu Baraku Obamu, viceprezidentu Džo Baidenu un ASV valsts sekretāru Džonu Keriju.