Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuva, Polija un Ukraina parakstīs līgumu par kopīgas militārās brigādes izveidi

© Scanpix/AP

Polijas galvaspilsētā piektdien tiks parakstīts līgums par kopīgas Lietuvas, Polijas un Ukrainas militārās brigādes (LITPOLUKRBRIG) izveidi, paziņojis Polijas prezidenta Broņislava Komorovska preses dienests.

Šo dokumentu parakstīs Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks, Polijas aizsardzības ministrs Tomašs Semoņaks un Ukrainas aizsardzības ministrs Valerijs Heletejs, klātesot arī Polijas prezidentam.

Iecerēts, ka apvienotās brigādes karavīri piedalīsies kopīgās mācībās, bet vajadzības gadījumā brigāde vai atsevišķi tās elementi var tikt nosūtīti uz starptautiskām operācijām, ja tām dots ANO Drošības Padomes mandāts. Lēmums par brigādes izmantošanu starptautiskajās operācijās var tikt pieņemts brigādes dalībvalstu vienošanās ceļā.

Brigāde tiks veidota pēc Eiropas Savienības daudznacionālo krīzes kaujas grupu parauga, tajā būs starptautisks štābs, trīs bataljoni un specializētās vienības.

Lietuva, Polija un Ukraina uz šo brigādi deleģēs pa vienam kājnieku bataljonam, kā arī savu personālu brigādes štāba un specializēto vienību izveidei. Štābs atradīsies Polijā, Ļubļinā, brigādes bataljoni būs dislocēti katras tos deleģējušās valsts teritorijā, bet gadījumā, ja tiks pieņemts lēmums aktivizēt brigādi vai tās daļu, uz uzdevuma vietu karavīri dosies kopīgas vienības sastāvā.

Līgumā par brigādes dibināšanu arī paredzēts, ka pēc līgumslēdzēju valstu uzaicinājuma brigādei varēs pievienoties arī citas valstis.

Kā līguma parakstīšanas priekšvakarā izteicies Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks, Lietuva kā viena no šīs brigādes dibinātājām īsteno svarīgu savas ārpolitikas un drošības politikas uzdevumu - atbalstīt Ukrainu, kas par savu ceļu izraudzījusies demokrātiskas un brīvas Eiropas valsts attīstību.

"Līdzīgi jau agrāk īpaši izveidotajam Lietuvas un Polijas bataljonam (LITPOLBAT), kas Lietuvas Bruņotajiem spēkiem palīdzēja pārņemt NATO valstu pieredzi un standartus, arī šis trīspusējais projekts, ceru, palīdzēs Ukrainai attīstīt efektīvu armiju un vienlaikus veidot drošāku un stabilāku Eiropu," viņš uzsvēris.

Kā atgādina Lietuvas Aizsardzības ministrija, sarunas par iespējām izveidot kopīgu triju valstu vienību, lai veicinātu drošību reģionā un plašākā mērogā, tika sāktas jau 2007.gadā.

Brigādes izveides projekts arī paredz stiprināt Lietuvas un Polijas stratēģiskās partnerattiecības un militāro sadarbību un palīdzēt Ukrainai aktīvāk iesaistīties sadarbībā gan reģionā, gan eiroatlantiskajā telpā.