Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

ES amatpersona: Ar džihādistiem Sīrijā un Irākā karo ap 3000 eiropiešu

© Scanpix

Džihādistu kaujiniekiem Sīrijā un Irākā pievienojušies jau aptuveni 3000 eiropiešu, otrdien paziņojis Eiropas Savienības (ES) pretterorisma koordinators Žils de Keršovs.

Salīdzinot ar situāciju pirms pāris mēnešiem, eiropiešu džihādistu skaits pieaudzis par veselu tūkstoti.

Keršovs intervijā ziņu aģentūrai AFP norādīja, ka eiropiešu pieplūdumu, iespējams, veicinājis terorista grupējuma "Islāma valsts" paziņojums jūnijā par "kalifāta" nodibināšanu sagrābtajās teritorijās Sīrijā un Irākā.

"Islāma valsts" ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret "Al Nusra".

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši "Islāma valsts" panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un iespiedies arī kurdu apvidos.

Starptautiskās sabiedrības sašutums par islāmistu brutālajām metodēm vairojies pēc tam, kad augustā un septembrī tīmeklī parādījās video ar galvas nociršanu diviem ASV žurnālistiem, kā arī britu palīdzības misijas līdzstrādniekam.

"Islāma valsts" vēl nesen darbojās kā starptautiskās teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" atzars. Tomēr, kad tam Sīrijā izvērsās konflikts ar otru "Al Qaeda" sabiedroto - grupējumu "Al Nusra" -, teroristu tīkla vadība no "Islāma valsts" norobežojās un par savu vienīgo sabiedroto atzina "Al Nusra".