Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Ebola: Latvija trauksmes signālu neieslēdz

Šajā Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra kartē redzama pacientu (vai mirušo) medicīniskā evakuācija no divām Āfrikas valstīm. No transportētajiem pacientiem lielākā daļa ir veselības aprūpē strādājošie, tostarp ārsti, viens laboratorijas darbinieks, viens epidemiologs, kā arī viens amerikāņu operators. Uz Nīderlandi transportētas divu pacientu mirstīgās atliekas © nra.lv

Ņemot vērā, ka Latvijai nav tiešo reisu ar Ebolas vīrusa uzliesmojuma skartajām valstīm, pašlaik pārbaužu veikšana lidostā netiek uzskatīta par lietderīgu, Neatkarīgajai atbild Slimību profilakses un slimību centrā un Veselības ministrijā.

Vairākas Eiropas valstis jau veic ielidojošo pasažieru veselības pārbaudes, tostarp Lielbritānija, bet Latvija, sekojot Eiropas Savienības ieteikumiem, ir aktualizējusi atbildīgo dienestu rīcības plānus sabiedrības veselības apdraudējuma gadījumos.

Ebolas vīrusslimības uzliesmojums sākās 2013. gada decembrī un skar Gvineju, Libēriju un Sjerraleoni. Sekundārās transmisijas gadījumi reģistrēti Nigērijā (20 saslimšanas gadījumi, astoņi – nāves), taču tur Ebolas saslimšanas gadījumi vairs netiek reģistrēti. Viens ievests gadījums reģistrēts Senegālā, divi ievesti gadījumi ASV. Šis ir lielākais jebkad novērotais Ebolas vīrusslimības uzliesmojums gan pacientu skaita, gan skarto reģionu dēļ. Pirmais ārpus Āfrikas Ebolas vīrusslimības inficēšanās gadījums reģistrēts Spānijā (Madridē). Saslimusi medicīnas māsa, kura aprūpēja oktobrī mirušo pacientu, kas bija evakuēts no Āfrikas.

Kopumā līdz oktobra vidum epidēmijas skartajās valstīs (Gvineja, Libērija un Sjerraleone) ir ziņots par 9191 inficētu pacientu un 4546 nāves gadījumiem (nāves gadījumu skaits ir 50 procenti no saslimušajiem). Atsevišķs Ebolas vīrusslimības uzliesmojums novērots Kongo Demokrātiskajā Republikā (68 cilvēki, 49 letāli gadījumi), taču eksperti nesaista šo saslimšanas vilni ar plašo uzliesmojumu Gvinejā, Libērijā, Sjerraleonē.

Mierina: Eiropā neizplatās

Eiropā līdz šim reģistrēts tikai viens gadījums, kad ar Ebolu saslimusi persona ārpus Āfrikas, un tā ir spāņu medicīnas māsa. Pārējie pacienti, kuri atrodas slimnīcās Oslo Norvēģijā, Leipcigā un Hamburgā Vācijā, Londonā Lielbritānijā, Parīzē Francijā, ir pārvesti no Āfrikas valstīm. Par vairākiem uz mājām atvestiem mediķiem nav apstiprinātas informācijas, ka viņi būtu inficējušies ar vīrusu. Latvijā nav reģistrēts neviens saslimšanas vai aizdomīgs gadījums. Kopumā Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) novērtējis, ka Ebolas vīrusa izplatība Eiropā ir zema, tāpēc arī pagaidām netiek pieņemti un īstenoti nekādi stingri mēri iespējamās infekcijas ierobežošanai, piemēram, visu ielidojošo pasažieru pārbaudes.

Slimību profilakses un kontroles centrs seko Pasaules veselības organizācijas (PVO) un ECDC ieteikumiem, saskaņā ar kuriem pašlaik nepastāv ierobežojumi starptautiskiem ceļojumiem vai tirdzniecībai. Visām valstīm, kas nav Ebolas vīrusslimības skartas un nerobežojas ar šīs infekcijas slimības skartajām valstīm, norādīts būt gatavām atklāt, izmeklēt un aprūpēt Ebolas slimības gadījumus un nodrošināt sabiedrību ar informāciju par Ebolas slimības uzliesmojumu un pasākumiem riska novēršanai. Izmaiņas Ebolas vīrusslimības kontroles pasākumos paredzēts veikt tad, ja mainīsies situācija vai to rekomendēs abas starptautiskās organizācijas.

Katrs pa savam?

Aizvadītajā nedēļā Briselē Beļģijā norisinājās Eiropas Savienības valstu veselības ministru sanāksme, kurā tika pārrunāti jautājumi par Ebolas vīrusa uzliesmojumu pasaulē, un viens no galvenajiem aspektiem – nepieciešamība tieši stiprināt no vīrusa skartajām Āfrikas valstīm izlidojošo personu veselības pārbaudes jeb skrīningu lidostās, nodrošināt ceļotājus ar nepieciešamo informāciju par Ebolas vīrusu, tajā skaitā par simptomiem un nepieciešamo rīcību, ja ir aizdomas par saslimšanu. Ielidojošo pasažieru veselības pārbaudes veic tikai dažas ES valstis. Vācu laikraksts spiegel.de raksta, ka Eiropas Savienības valstis nevar vienoties par kopīgiem pasākumiem, tāpēc katra valsts ievieš savus kontroles mehānismus, piemēram, Lielbritānijā tiek pārbaudīti pasažieri lielākajās lidostās, viņiem tiek mērīta temperatūra, kā arī tiek kontrolēti ātrvilcienu pasažieri, kuri ierodas no Francijas. Par stingrāku kontroli domā arī Beļģija, Francija, Čehija, Vācija. Taču tajā pašā laikā tiek diskutēts, cik šādi pasākumi kā temperatūras mērīšana ir lietderīgi.

Nav lietderīgi

Ņemot vērā to, ka Latvijai nav tiešo reisu ar vīrusa uzliesmojuma skartajām valstīm, pašlaik pārbaužu veikšana netiek uzskatīta par lietderīgu, Neatkarīgajai norāda atbildīgajās valsts iestādēs. Tā vietā dienesti ir aktualizējuši rīcības plānus sabiedrības veselības apdraudējuma gadījumos. Tāpat Slimību profilakses centrs sagatavojis informāciju – ieteikumi ceļotājiem, informācija par slimības izplatību, simptomiem, nepieciešamo rīcību, un tā tiks izvietota lielākajās robežu šķērsošanas vietās – lidostās, ostās. Kā Neatkarīgajai iepriekš intervijā atzina epidemiologs Jurijs Perevoščikovs, Latvijai pašlaik galvenais informēt un sagatavot visus dienestus gadījumam, ja ir informācija par iespējamu inficēšanās gadījumu ar Ebolas vīrusu. Mediķiem, piemēram, ģimenes ārstiem, jābūt gataviem izzināt informāciju no pacientiem, vai viņi bijuši ceļojumā uz Āfriku vai citām valstīm, lai noskaidrotu inficēšanās risku. Savukārt cilvēkiem jāņem vērā ieteikums – pagaidām uz vīrusa skartajām valstīm Āfrikā nebraukt.

***

Reģistrētie saslimšanas un nāves gadījumi

Gvineja 1519 //862

Libērija 4262 //2484

Sjerraleone 3410 //4546

Nigērija* 20 //8

Kongo DR 68 //49

Senegāla 1 //0

Spānija 1 //0

ASV 3 1

*Tiek uzskatīts, ka vīrusa izplatība ir apturēta