Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Izārstēti jau 1000 Ebolas vīrusa pacientu

© Scanpix/AP

Starptautiskā palīdzības organizācija "Ārsti bez robežām" ("Medecins sans Frontieres" - MSF) otrdien paziņojusi par tūkstošo pacientu, ko organizācijas programmu ietvaros izdevies izārstēt no Ebolas vīrusa, vēsta aģentūra France - Presse.

"Starp visiem zaudējumiem un ciešanām ir arī vairāki izdzīvošanas stāsti. Šodien no visiem pacientiem, kas aprūpēti MSF projektos Gvinejā, Sjerraleonē un Libērijā, mēs atzīmējam tūkstošo izdzīvojušo," norādīts MSF paziņojumā.

1000.pacients ir 18 gadus vecs libērietis Kolijs Džeimss.

"Kopš Ebolas vīrusa uzliesmojuma sākuma Rietumāfrikā MSF ievietojusi aprūpes centros vairāk nekā 4500 pacientus. Starp tiem vairāk nekā 2700 tika apstiprināta saslimšana ar Ebolas vīrusu," norādīts MSF paziņojumā.

Džeimsa tēvs, kurš strādāja MSF, atklāja, ka Ebolas vīruss nogalinājis viņa sievu, divas meitas un brāli. Viņš atzina, ka, uzzinot arī par dēla saslimšanu, juties izmisis.

"Protams, es esmu laimīgs, ka Kolijs ir vesels, bet ir grūti nedomāt par visiem tiem, kuri vairs nav kopā ar mums," viņš piebilda.

Ebolas epidēmijā, kas gada sākumā uzliesmoja Rietumāfrikā, bojāgājušo skaits pārsniedzis jau 4500 cilvēkus, liecina jaunākie Pasaules Veselības organizācijas dati, kas tika publiskoti piektdien.

Vissmagākā situācija ir Libērijā, Sjerraleonē un Gvinejā, bet inficēšanās gadījumi konstatēti arī ASV un Eiropā.

Ar Ebolas vīrusu var saslimt pēc nonākšanas kontaktā ar saslimuša cilvēka ķermeņa šķidrumiem. Vīrusa inkubācijas periods ir divas līdz 21 diena, kuru laikā simptomi - drudzis, vemšana un caureja - var neizpausties.

Šobrīd nav pieejama vakcīna vai zāles pret Ebolas vīrusu. Ir tikai eksperimentālā stadijā esošas zāles.

Mirstības līmenis šajā epidēmijā pašlaik ir aptuveni 70%.