Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

ES atvēlēs 24,4 miljonus eiro Ebolas vīrusa pētniecībai

© Scanpix/AFP

Eiropas Komisija (EK) no Eiropas Savienības (ES) budžeta atvēlēs 24,4 miljonus eiro, lai stimulētu Ebolas vīrusa pētniecību, liecina EK paziņojums.

Plānots, ka finansējumu piešķirs pieciem projektiem, tostarp vērienīgam liela mēroga potenciālas vakcīnas klīniskam izmēģinājumam un Ebolas vīrusa slimības ārstēšanai domātu esošu un jaunu savienojumu testiem. ES pētniecības un inovācijas programmas "Apvārsnis 2020" līdzekļi tiks sniegti, izmantojot ārkārtas procedūru, lai pēc iespējas ātrāk sāktu darbu.

EK ir arī lūgusi, lai Eiropas un jaunattīstības valstu partnerība klīnisko pētījumu jomā (EDCTP) savā darba plānā iekļautu epidēmiju uzliesmojumus, kas skar Āfriku, tostarp Ebolas vīrusu. Līdz ar to EDCTP varēs finansēt zāļu, vakcīnu un diagnostikas klīniskos izmēģinājumus turpmākajos projektu atlases konkursos.

Tikmēr EK priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu savā paziņojumā paudis, ka cīņa ar Ebolas vīrusa slimību ir sacensība ar laiku.

"Mums ir jāatrisina ārkārtas situācija un tajā pašā laikā jārod ilgtermiņa risinājums. Tāpēc esmu gandarīts paziņot, ka tiks atvēlēti papildu 24,4 miljoni eiro, kas ļaus paātrināt dažus no visdaudzsološākajiem pētījumiem, lai izstrādātu vakcīnas un ārstēšanas metodes," pauda Barrozu.

Savukārt Eiropas pētniecības, inovācijas un zinātnes komisāre Moire Gēgena-Kvinna paziņoja, ka viens no vissvarīgākajiem vēstījumiem, ar kuru nāca klajā starptautiskā kopiena, ir tas, ka jāpastiprina Ebolas vīrusa medicīniskie pētījumi.

"Atlasītajos projektos vadošie zinātnieki un nozares speciālisti apvienos pūliņus, lai cīnītos ar šo nāvējošo slimību," uzsvēra Gēgena-Kvinna.

Finansējumu piešķirs projektu priekšlikumiem, kurus iesnieguši kolektīvi, kas nāk no visas ES un daudzām ārpussavienības valstīm.

EK līdz šim ir atvēlējusi 180 miljonus eiro, lai sniegtu humāno palīdzību un attīstības atbalstu epidēmijas skartajām valstīm. Pateicoties finansējumam, tiek nodrošināta tūlītēja veselības aprūpe skartajām kopienām un ir iespējami pasākumi, kas palīdz ierobežot epidēmijas izplatīšanos - ātra diagnostika un kampaņas, kurās tiek veidota izpratne par slimību. Papildus finanšu atbalstam EK ieguldījums cīņā ar epidēmiju ir arī ekspertu klātbūtne uz vietas un materiālu piegāžu un varbūtēju evakuācijas pasākumu koordinācija.