Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Atrasti vainīgie Lietuvas kuģa aizturēšanas incidentam Krievijā

© f64

Lietuva vērsīsies Eiropas Komisijā (EK), lūdzot atzīt, ka par incidentu ar Krievijas aizturēto zvejas kuģi "Jūros vilkas" ir atbildīga Ziemeļaustrumatlantijas Zvejniecības komisija (NEAFC), kuras datubāze neatspoguļo informāciju, ko Krievija sniegusi par izmaiņām savas ekonomiskās zonas koordinātās.

Jau ziņots, ka Krievija 18.septembrī aizturēja Lietuvā reģistrēto kuģi Barenca jūrā, apgalvojot, ka "Jūros vilkas" iebraucis šīs valsts ekonomiskajā zonā un tur nodarbojies ar nelikumīgu krabju zveju, un ar varu aizvilka kuģi uz Murmanskas ostu. Savukārt Lietuva izteica pārliecību, ka Krievija kuģi aizturējusi NEAFC pārraudzītajā zvejas akvatorijā.

Lietuvas zemkopības ministre Virgīnija Baltraitiene ceturtdien paziņojusi, ka NEAFC par minētajiem koordinātu grozījumiem nav informējusi nevienu Eiropas Savienības dalībvalsti, tostarp Lietuvu, tādēļ šai organizācijai būtu jāuzņemas atbildība par notikušā sekām.

Kā norādīts Zemkopības ministrijas paziņojumā, NEAFC sekretariāts atzinis, ka attiecībā uz tās regulētās teritorijas koordinātu precizitāti izveidojusies sarežģīta situācija. Proti, Krievijas Federācija ar Norvēģiju parakstījusi divpusēju vienošanos zvejniecības jomā, kas paredz paplašināt Krievijas īpašās ekonomiskās zonas robežas. Par to informēta arī NEAFC, taču pārējām dalībvalstīm nekas nav ziņots.

NEAFC sekretariāts apliecinājis, ka koordinātu precizēšanas procedūru tiks mēģināts pabeigt pēc iespējas ātrāk un šis jautājums tiks nodots organizācijas pastāvīgajai kontroles un uzraudzības komitejai, lūdzot veikt grozījumus kontroles un uzraudzības shēmā, lai NEAFC datu sistēmā lietotās koordinātas vienmēr būtu precīzas.

Kā vēsta portāls "Vz.lt", ministre atgādinājusi, ka Lietuva vairākkārt vērsusies pie EK un lūgusi šai strīdā aizstāvēt tās intereses.

"EK sāka noskaidrot [situāciju] un atklāja, ka Krievija ziņojusi NEAFC, ka tās ekonomiskās zonas koordinātas mainītas. Taču ierēdņi par to nav ziņojuši nevienai valstij," - tā par jaunāko pavērsienu šai notikumā stāstījusi Baltraitiene, piebilstot, ka neinformētības dēļ līdzīgā situācijā faktiski būtu varējis nonākt jebkuras ES dalībvalsts kuģis.

Zemkopības ministrija tagad gatavo nepieciešamos dokumentus un plāno vērstos pie EK, pieprasot, lai NEAFC uzņemtos atbildību par savas nolaidības sekām.