Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Pasaulē

Konfliktā Ukrainas austrumos bojāgājušo skaits pārsniedz 4000

© Scanpix

Vairāk nekā 4000 cilvēku ir gājuši bojā Ukrainas austrumos kaujās starp Ukrainas armiju un separātistu nemierniekiem, paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO), bet Ukrainas prezidents Petro Porošenko solīja censties apvienot valsti pēc parlamenta vēlēšanām, vēsta BBC News.

ANO dati liecina, ka vairāk sešus mēnešus ilgušajās kaujās Ukrainas austrumos gājuši bojā 4035 cilvēki, no kuriem vairāk nekā 300 gājuši bojā pēdējo desmit dienu laikā, kas liecina, ka septembrī panāktā pamiera vienošanas ir trausla.

Jaunākais ANO ziņojums publiskots pēc tam, kad pagājušajā nedēļas nogalē Ukrainā notika parlamenta ārkārtas vēlēšanās, kurās atbalstu guva rietumnieciski noskaņotie spēki un Porošenko ierosināja uz premjera amatu atkārtoti virzīt Arseniju Jaceņuku, lai valstī veicinātu vienotību.

Porošenko norādīja, ka viņa izvēli par atbalstu Jaceņukam vada "nepieciešamība valstij apvienoties", lai īstenotu reformas un virzītu Ukrainu pa eirointegrācijas ceļu.

Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem premjerministra Jaceņuka partija "Tautas fronte" ar nelielu balsu pārsvaru apsteidz Porošenko atbalstošo partiju "Petro Porošenko bloks". Analītiķi pauduši bažas, ka abu politisko pretinieku cīņa varētu novest Ukrainu politiskā strupceļā.

Tomēr Porošenko paziņoja, ka viņa mērķis ir izveidot spēcīgu, eiropeiski noskaņotu koalīciju parlamentā, kas var īstenot tik ļoti nepieciešamās reformas kara novārdzinātajā valstī, kurai draud finansiāls krahs.

Svētdien Ukrainas austrumos separātisti pašpasludinātajās Doņeckas un Luganskas tautas republikas rīko savas vēlēšanas, kas nemiernieku pašpārvaldei "sniegs leģitimitāti tās varai un attālinās no Kijevas".

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs šonedēļ solīja atzīt separātistu vēlēšanas, bet NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs brīdināja Krieviju to nedarīt, jo tas apliecinātu, ka "Krievija turpina centienus destabilizēt situāciju Ukrainā".

Krievija piektdien nosūtīja 76 humānās palīdzības kravas automašīnas uz Ukrainas austrumiem, neskatoties uz Ukrainas centrālās valdības protestiem, ka misija ir neuzraudzīta un Ukrainas robežsargiem nav iespēju pārbaudīt kravu.

Tas ir jau ceturtais Krievijas humānās palīdzības konvojs Ukrainas austrumiem, kur, kā norādīts ANO jaunākajā ziņojumā, 930 tūkstošu cilvēku ir bijuši spiesti pamest savas mājas nemiernieku kontrolētajos Doņeckas un Luganskas apgabalos. Apmēram pusmiljons no viņiem ir aizbēguši uz Ukrainas kaimiņvalstīm - galvenokārt Krieviju, liecina ANO dati.