Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Pasaulē

Starptautisko Valūtas fondu lūdz atcelt pārādu Ebolas skartajām valstīm

© Scanpix/AFP

Savienotās Valstis lūgušas Starptautisko Valūtas fondu (SVF) atcelt Ebolas vīrusa epidēmijas smagāk skartajām valstīm parādus 100 miljonu dolāru apmērā.

ASV finanšu ministrs Džeikobs Lū nedēļas nogalē pasaules attīstītāko valstu G20 samitā Brisbenā nāks klajā ar parādu samazināšanas programmu Sjerraleonei, Libērijai un Gvinejai, liecina aģentūras AFP rīcībā nonākušais paziņojums.

Lū norādījis, ka SVF jau ir bijusi būtiska loma, jo fonds bija pirmais, kas reaģēja uz Ebolas vīrusa epidēmiju, nodrošinot ekonomisko palīdzību vīrusa smagāk skartajām valstīm.

"Šodien mēs lūdzam SVF paplašināt šo atbalstu, atlaižot parādus Sjerraleonei, Libērijai un Gvinejai. SVF parādu atvieglojumi veicinās ekonomisko ilgtspējību smagāk skartajās valstī, atbrīvojot resursus tūlītējām vajadzībām un ilgtermiņa atveseļošanās centieniem," norādījis Lū.

Ebolas vīrusa epidēmijas dēļ tirdzniecības, rūpniecības un lauksaimniecības aktivitātes visās trīs valstīs ir apsīkušas.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) apkopotie dati liecina, ka no Ebolas vīrusa nomiruši jau gandrīz 5000 cilvēku un inficējušies vairāk nekā 13 000. Savukārt PVO ir atzinusi, ka patiesais mirušo skaits, domājams, ir daudz lielāks, jo mirstības rādītājs epidēmijas centrā - Gvinejā, Libērijā un Sjerraleonē - ir aptuveni 70%.

Lū priekšlikums paredz izmanto SVF īpašo fondu, kas paredzēts parādu atvieglošanai pēc katastrofām un tika izmantots, lai pilnībā dzēstu Haiti 268 miljonu dolāru parādu SVF pēc 2010.gada zemestrīces.

ASV Finanšu ministrija norādījusi, ka šajā fondā vēl ir 150 miljoni ASV dolāru, ierosinot divas trešdaļas atvēlēt parādu dzēšanai minētajām trim Rietumāfrikas valstīm.