Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Putins: Ārvalstu sankcijas tikai apvienos Krievijas sabiedrību

© Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins intervijā aģentūrai TASS asi kritizējis starptautiskās sankcijas, kas piemērotas viņa valstij, un paudis pārliecību, ka tās tikai apvienos Krievijas sabiedrību nostājā pret Rietumiem.

Intervija tika ierakstīta 14.novembrī, bet pilns tās teksts publiskots svētdien.

"Amerikāņi pieļāva sistemātisku kļūdu, uzskatot, ka man ir personiskas biznesa intereses", kas saistītas ar cilvēkiem, kurus ASV iekļāvusi sankciju sarakstā, norādīja Putins, uzsverot, ka viņa kā prezidenta darbu neietekmē nekādas biznesa intereses.

Putins paziņoja, ka oligarhijai ir jāpieliek punkts.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Tiek uzskatīts, ka vairākām sankciju sarakstā iekļautajām personām, piemēram, baņķierim Jurijam Kovaļčukam un uzņēmējam Arkādijam Rotenbergam ir ciešas biznesa saites ar Putinu.

"Redziet, viņi ir Putina draugi, viņi jāsoda un tad viņi sacelsies un būs dumpis. Bet nekas tāds nenotiek," norādīja Putins.

Viņš arī pārmeta rietumu valdībām, ka tās uzskata Krieviju par partneri tikai tad, kad tas tām ir izdevīgi.

"Tiklīdz Krievija saceļas un paziņo, ka tai ir tiesības aizstāvēt savas ārvalstu intereses, attiecības ar to un tās līderiem nekavējoties mainās," norādīja Putins.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs sestdien izteicās, ka Rietumu sankciju mērķis ir pašreizējās Krievijas valdības gāšana.

Putins vainoja Rietumus pie savstarpējo attiecību pasliktināšanās un paziņoja, ka Maskava nepieļaus tās izolēšanu aiz vēl viena "dzelzs priekškara".

"Mēs nekādā gadījumā neiesim pa šo ceļu un neviens neuzcels sienu mums apkārt. Tas ir neiespējami!" paziņoja Putins.

Viņš pauda pārliecību, ka Rietumu sankcijām, naftas cenu kritumam un rubļa vērtības lejupslīdei nebūs katastrofisku seku uz Krievijas ekonomiku.