Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunijā notiesāti pieci bijušie ārējā izlūkdienesta darbinieki

© Scanpix

Pieci bijušie Igaunijas ārējā izlūkdienesta darbinieki trešdien notiesāti par īpašuma piesavināšanos un valsts noslēpumu atklāšanu, ziņo nacionālā raidorganizācija ERR.

Harju apriņķa tiesa atbalstīja prasību, ko attiecībā uz apsūdzēto nodarītajiem zaudējumiem Igaunijas valsts vārdā tiesā bija iesniegusi izlūkdienesta Informācijas pārvalde.

Tiesa arestēja notiesāto īpašumus, lai garantētu prasības izpildīšanu.

Bijušie Igaunijas ārējā izlūkdienesta darbinieki Sergejs Bistrovs, Pāvels Kotkins, Inese Pībelehte un Svens Randlane tika notiesāti par īpašuma piesavināšanos un valsts noslēpumu atklāšanu un Lauri Vihula - par īpašuma piesavināšanos.

Noziegumi tika pastrādāti laikā no 2002.gada līdz 2014.gadam, kad apsūdzētie piesavinājās svešu īpašumu vairāk nekā 600 000 eiro vērtībā.

Prokurore tiesā norādīja, ka apsūdzētie strādājuši vienībā, kuras stāvoklis ļāvis viņiem izmantot izlūkdienesta Informācijas pārvaldes īpašumus un naudu.

Laikā, kad noziegumi tika pastrādāti, vienību vadījis Bistrovs, kuru tiesa atzina par vainīgu arī neliela daudzuma kokaīna glabāšanā.

Nauda, kuru apsūdzētie piesavinājās, bija paredzēta, lai segtu informācijas vākšanas izmaksas, bet viņi to izmantoja personiskiem nolūkiem.

Valsts noslēpumi, ko viņi izpauda, bija dokumenti un dati par Informācijas pārvaldes darbu.

Valsts drošībai to atklāšana tiešas briesmas neradīja, norādīja prokuratūra.

Bistrovam tika piespriests četrarpus gadu cietumsods, bet Kotkinam tika piespriests trīs gadu cietumsods, no kura 11 mēneši izciešami nekavējoties. Pārējais termiņš viņam nebūs jāizcieš cietumā, ja viņš četru gadu pārbaudes laikā nepastrādās jaunus noziegumus.

Vihulam tiesa piesprieda divu gadu un septiņu mēnešu nosacītu cietumsodu ar četru gadu pārbaudes laiku.

Randlanei tika piespriests divu gadu un četru mēnešu cietumsods, no kura viņai tūlīt jāizcieš seši mēneši un 24 dienas. Viņai noteikts trīs gadu pārbaudes laiks.

Pībelehtei tika piespriests divu gadu cietumsods, no kura viņai tūlīt jāizcieš seši mēneši un desmit dienas. Pārējais laiks nebūs jāpavada cietumā, ja viņa trīs gadu laikā nepastrādās jaunus noziegumus.