Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas specdienesti plānojuši Ukrainā izveidot vēl četras "tautas republikas"

© Scanpix

Ukrainas Drošības dienests (UDD) atklājis un izjaucis Krievijas specdienestu darbinieku plānus destabilizēt situāciju vairākos Ukrainas reģionos un izveidot vēl četras "tautas republikas", trešdien paziņoja UDD preses pārstāve Jeļena Hitļanska.

Krievijas specdienesti plānojoši sagrābt varu un pasludināt Odesas, Harkovas, Kijevas "tautas republikas" un vēl vienu Aizkarpatu apgabalā.

Scenārijs paredzēja ar diversantu grupām, kas izliktos par "vietējo zemessardzi", sagrābt vietējās valsts varas iestādes, armijas noliktavas un citus stratēģiskus objektus.

Kā pavēstīja Hitļanska, Krievijas specdienestu darbinieki arī plānojuši izveidot savu aģentu tīklu Čerņigovas, Ļvovas, Poltavas, Harkovas un Vinnicas apgabalos.

Krievija februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.