Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Zvērināto lēmums Fērgusonā izraisa kārtējo protestu

© scanpix

Zvērināto lēmums, ka ASV pilsētā Fērgusonā melnādaino jaunieti Maiklu Braunu nošāvušajam baltādainajam policistam Darenam Vilsonam nav izvirzāmas apsūdzības, ir izraisījis kārtējo protestu un neapmierinātības vilni. Šāds iznākums nav vairojis daļas ASV sabiedrības pārliecību, ka varasiestādes ir darījušas visu, lai noskaidrotu patiesību.

Policists D. Vilsons neapbruņoto M. Braunu nogalināja šā gada augustā. Notikušais, par kura apstākļiem policijai un melnādaino kopienai ir radikāli atšķirīgas versijas, ir piesaistījis arī starptautiska mēroga uzmanību un uzjundījis diskusijas par rasu attiecībām ASV un spēka lietošanu policijas darbā.

Šaušana un nemieri

Liktenīgajā augusta dienā patrulējušais D. Vilsons pamanīja, ka M. Brauns kopā ar draugu Dorianu Džonsonu iet pa ielas vidu, un lika viņiem izmantot ietvi. Abi pirms tam bija aplaupījuši veikalu. Jaunieši reaģēja agresīvi, izcēlās konflikts, kura laikā M. Brauns mēģinājis paķert policista ieroci. D. Vilsons uzbrucēja virzienā raidīja 12 šāvienus, seši no tiem trāpīja M. Braunam, bet pēdējā lode, kas trāpīja galvā, bija nāvējoša. Atšķiras aculiecinieku versijas par to, vai pirms nāvējošā šāviena M. Brauna rokas bija paceltas. Analīzes vēlāk parādīja, ka M. Brauns liktenīgajā dienā lietojis marihuānu, taču ir grūti noteikt, kā tas ietekmēja viņa uzvedību.

Šaušana izraisīja plašus protestus Fērgusonā. Daudzi notikušajā saskatīja pilsētas varasiestāžu kārtējo naidīgās attieksmes demonstrēšanu pret melnādainajiem, kuru pilsētā ir vairākums, turpretī varasiestādēs, tajā skaitā policijā, dominē baltādainie. Savukārt liberālie mediji un eksperti norādīja, ka notikušais ir kārtējā ilustrācija, kas parāda: tumšādainie ASV joprojām ir mazāk privileģēta iedzīvotāju grupa – viņi proporcionāli biežāk nekā baltādainie gan kļūst par noziegumu upuriem, gan nonāk cietumā; viņi biežāk ir bezdarbnieki vai ar zemākiem ienākumiem. Situācija, kurā iedzīvotāju grupām nav vienādu iespēju, vedina uz konfliktiem un likumu pārkāpšanu.

Lai noskaidrotu, vai D. Vilsons ir tiesājams par M. Brauna nogalināšanu, augustā tika izveidota iepriekšējās izmeklēšanas zvērināto tiesa. Saskaņā ar šonedēļ publiskoto tās lēmumu, kas tapis pēc divu dienu apspriedēm, apsūdzība policistam nav uzrādāma. Šāds iznākums izraisīja jaunu protestu vilni Fērgusonā – tajā skaitā sākās grautiņi, dedzināšanas un marodierisms. Protesti izcēlās arī vēl 12 citās ASV pilsētās, ziņo BBC. Tagad nemieri gan mazinājušies – to varētu būt ietekmējis uznākušais sniegs un aukstums.

Zvērināto spriedums

Zīmīgi, ka arī zvērināto tiesa atstāj vietu interpretācijām par rasu attiecībām – tās sastāvā bija deviņi baltādaini un trīs tumšādaini dalībnieki. Zvērināto tiesas demogrāfiskie dati aptuveni atbilst Sentluisas apgabala kopējam iedzīvotāju sastāvam – Fērgusona ietilpst šajā apgabalā.

Izvērtējot aculiecinieku liecības un tiesu un medicīnas ekspertu ziņojumus, zvērinātie konstatēja, ka nav pietiekami daudz pierādījumu, kas liecinātu par D. Vilsona vainu. Lai arī liecinieku stāstītais atšķīrās, tomēr lietiskie pierādījumi zvērinātos vedināja domāt, ka D. Vilsona versija par pašaizsardzību ir akurāta. M. Brauna vecāki paziņoja, ka zvērināto spriedums viņus ir «sagrāvis».

Izdevums Newsweek norāda, ka prokurors Roberts Makkalaks, kurš zvērinātos iepazīstināja ar pierādījumiem, arī savā līdzšinējā darbībā nereti nostājies policijas pusē un atbalstījis tās versiju par notikušo. R. Makkalaka tēvs bija policists, kurš tika nogalināts sadursmes laikā ar tumšādainu aizdomās turamo. Viņa brālis, tēvocis un brālēns ir strādājuši blakus esošās Sentliusas policijas departamentā, un arī viņa māte tur 20 gadus ir bijusi ierēdne. Savukārt jurists Rauls Heijss savā komentārā CNN atzīst, ka zvērināto uzdevums bija secināt, vai pastāv «iespējams pamats» D. Vilsona apsūdzēšanai, – šis juridiskais jēdziens apzīmē vienu no zemākajiem šaubu sliekšņiem ASV juridiskajā sistēmā. Tā kā runa ir tikai par apsūdzības uzrādīšanu, tas nav tik augsts kā nepieciešams, piemēram, kāda cilvēka notiesāšanai. Šajā daudznozīmīgajā jautājumā, kas tik ļoti satricinājis valsti, prokurors nespēja panākt tikai apsūdzības celšanu, – tas liek domāt, ka R. Makkalaks šādu iznākumu nemaz nevēlējās, raksta R. Heijss.

Policists runā

D. Vilsons, kurš kopš augusta bija vairījies no medijiem, tagad izteicies, ka viņa sirdsapziņa ir tīra. Savu rīcību incidentā policists skaidroja ar M. Brauna agresīvo uzbrukumu, kas policistam ir licis baidīties par savu dzīvību. Ņemot vērā, ka pirmie ievainojumi M. Braunu nebija apturējuši, viņš šāvis vēl. Tomēr zīmīgi, ka D. Vilsons jau izsaukto papildspēku ierašanos negaidīja, tā vietā rīkojās pats.

Intervijā raidsabiedrībai ABC News D. Vilsons neizrādīja nožēlu par šādu iznākumu un uzsvēra, ka viņš tā būtu rīkojies arī, ja uzbrucējs būtu citas rases pārstāvis.

Lai arī zvērināto tiesas spriedums nozīmē, ka par M. Brauna nošaušanu D. Vilsons Misūri štatā netiks tiesāts, lieta ar to nebeidzas. Pašlaik joprojām notiek divas federāla līmeņa izmeklēšanas, ko rīko ASV Tieslietu departaments. Viena ir par šaušanu un iespējamu M. Brauna pilsonisko tiesību pārkāpumu. Otra ir plašāka – par Fērgusonas policijas departamenta darbu, lai izvērtētu, vai tajā nav novērojamas diskriminācijas pazīmes.

Turklāt M. Brauna vecākiem ir iespējams pašiem sūdzēt tiesā D. Vilsonu par dēla nelikumīgu nogalināšanu.