Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Malaizijas lidmašīnas pēdējās atliekas paliks Ukrainā

© Scanpix/AP

Nīderlandes eksperti pabeiguši darbu notriektās Malaizijas pasažieru lidmašīnas nokrišanas vietā un tās atlikušās atlūzas tiks atstātas Ukrainā, jo izmeklēšanā tām vairāk nav nozīmes, ziņo UNIAN.

"Mums bija saraksts ar lidmašīnas fragmentiem, kurus mēs gribējām savākt, un tos mēs arī savācām," pavēstījusi Nīderlandes drošības padomes (OVV) pārstāve Sāra Fernoja.

Šobrīd atlūzas atrodas Harkovā un tuvākajā laikā tiks pārvestas uz Nīderlandi, lai varētu rekonstruēt daļu lidmašīnas. Pēc speciālistu domām, tas palīdzēs noskaidrot traģēdijas iemeslus.

Runājot par atlikušajām atlūzām, Fernoja norādīja, ka izmeklēšanai tās nav vajadzīgas. "Tas nozīmē, ka tās netiks pārvestas uz Nīderlandi un paliks Ukrainā, un mēs nezinām, kas ar tām notiks tālāk. Tās nav pierādījumi katastrofas cēloņu izmeklēšanā."

Tomēr pārstāve nespēja atbildēt uz jautājumu, vai atlikušās atlūzas lietas izmeklēšanā nepieciešamas Nīderlandes prokuratūrai. "Es nezinu, vai prokuratūrai vai kādai citai pusei ir interese izpētīt atlūzas, kas vēl joprojām atrodas katastrofas vietā vai kuras jau savākuši vietējie dienesti. Šādus jautājumus jāuzdod viņiem pašiem, es nevaru atbildēt viņu vietā."

Katastrofā dzīvību zaudēja visi 298 cilvēki, kas atradās reisa Amsterdama-Kualalumpura lidmašīnā, no kuriem 193 bija Nīderlandes pilsoņi.