Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Tikai 44,5% kataloņu atbalsta neatkarību no Spānijas

© Scanpix

Pirmo reizi kopš 2012.gada, kad aizsākās aktīva Katalonijas virzība uz neatkarību no Spānijas, vairāk cilvēku pret to iebilst, nekā to atbalsta, vēsta aptaujas dati.

Aptauju decembra sākumā veica Katalonijas valdības izpētes institūts (CEO), un tās dati liecina, ka tikai ar nelielu balsu pārsvaru vairums kataloņu vēlas palikt Spānijas sastāvā.

Uz jautājumu, vai viņi atbalsta neatkarību, 45,3% aptaujāto atbildēja, ka pret to iebilst, savukārt to atbalsta 44,5%.

Pirmie kopš 2012.gada negatīvie aptaujas rezultāti ir trieciens Katalonijas premjerministra Artūra Masas valdībai, kura visu 2014.gadu iestājusies par nesaistoša balsojuma par neatkarību rīkošanu, neraugoties uz Madrides pretestību.

9.novembrī notika simbolisks neatkarības balsojums, kurā piedalījās aptuveni 2,3 miljoni cilvēku no 5,4 miljoniem balsstiesīgo. 80% no vēlētājiem nobalsoja par neatkarību.

Kamēr Mass balsojumu uzskata par ļoti veiksmīgu, Madrides konservatīvā valdība to nosaukusi par joku.

Atbildot uz jautājumu, kādu valsts struktūru viņi vēlētos redzēt Katalonijā, samazinājies to cilvēku skaits, kas atbalsta Katalonijas kā neatkarīgas valsts izveidošanu - no 45,3% oktobrī līdz 36,2% decembrī.

Tikmēr atbalsts Katalonijai kā Spānijas federālajai zemei pieaudzis no 22,2% līdz 28,9%.

No visiem respondentiem 21,8% vēlas, lai Katalonija paliktu kā autonoma kopiena Spānijas sastāvā.

Pētījumu centra aptauja arī liecina, ka 38,2% iedzīvotāju sevi redz gan kā kataloņus, gan kā spāņus, kamēr 26% jūtas vairāk kā kataloņi, nevis spāņi, bet 24% sevi redz tikai kā kataloņus.