Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Pasaulē

Francūzis uzstādījis rekordu skaitļa π rēķināšanā

Kāds franču programmētājs pieteicies uz pasaules rekordu skaitļa π rēķināšanā — šī konstante jau gadu tūkstošiem ir apbūrusi matemātiķus.

Fabriss Belārs aģentūrai AFP stāstīja, ka aprēķiniem izmantojis lētu galda datoru, nevis superdatoru, kas izmantots iepriekšējo rekordu uzstādīšanā. Un tomēr viņam izdevies iegūt skaitli, kam ir turpat 2,7 triljoni ciparu aiz komata.

Tas ir par 123 miljardiem ciparu vairāk nekā sarēķināja pēdējais π rekordists — japāņu profesors Daisuke Takahaši pagājušā gada augustā. Japānis izmantoja lieljaudas datoru, un savu skaitli, kam ir 2,577 triljoni ciparu aiz komata, viņš izkalkulēja 29 stundās.

Francūzis savu rekordu turpretim uzstādījis 131 dienā. No šī laika 103 dienas viņš pavadīja rēķinot bināros skaitļus, 13 dienas datu pārbaudei un 12 dienas, lai konvertētu bināros skaitļus. Atlikušās trīs dienas viņš veltīja konvertācijas pārbaudei. Tas viss viņam izmaksājis mazāk par divtūkstoš dolāriem.

Dati par to, kā F. Belārs ieguvis skaitli ar 2 699 999 990 000 cipariem, ir publicēti internetā, un par to pareizumu var pārliecināties interesenti. Autors stāsta, ka viņu pašu vairāk par π interesē programmatūras rakstīšana, kas šādus aprēķinus var veikt.

Π jeb pi ir konstante, kas fiksē apļa perimetra un diametra attiecību. Skaitlis sākas ar 3,14159... un turpinās līdz bezgalībai.