Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ēģipte deportēs Pēteri Gresti

© Scanpix

Ēģipte svētdien atbrīvojusi un deportējusi Kataras telekanāla "Al Jazeera" žurnālistu, Austrālijas latvieti Pēteri Gresti, svētdien paziņojušas Ēģiptes amatpersonas un vēsta mediji.

Greste jau iesēdināts lidmašīnā uz Kipru, paziņojušas Kairas lidostas amatpersonas.

"Ir prezidenta lēmums par Pētera Grestes deportēšanu uz Austrāliju," ziņu aģentūrai AFP iepriekš apstiprināja kāda augsta ranga Ēģiptes Iekšlietu ministrijas amatpersona.

Arī citi mediji ziņoja, ka Greste tiks atbrīvots pēc prezidenta Abdelfataha as Sisi rīkojuma, pamatojoties uz novembrī pieņemto likumu, kas ļauj deportēt ārvalstu aizdomās turamos un noziedzniekus.

Jau vēstīts, ka trīs "Al Jazeera" žurnālisti - Austrālijas un Latvijas pilsonis Greste, Ēģiptes pilsonis Bahers Muhameds un Fahmijs - tika arestēti 2013.gada 29.decembrī Kairā un jūnijā notiesāti par sakariem ar aizliegto "Musulmaņu brālību" un "melīgu ziņu pārraidīšanu".

Grestem un Fahmijam tiesa piesprieda septiņu gadu cietumsodu un Muhamedam - desmit gadu cietumsodu.

"Al Jazeera" žurnālistu notiesāšana izraisīja plašu starptautisko cilvēktiesību un preses brīvības organizāciju nosodījumu. Virkne rietumvalstu, tostarp ASV, mudinājušas Ēģiptes prezidentu Sisi notiesātos žurnālistus apžēlot.

Vai Fahmija vai Muhameda situācijā ir kādas izmaiņas, nav zināms, norāda raidorganizācija BBC.