Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Mūziķim Gliteram 16 gadi cietumā

70 gadus vecais Gerijs Gliters tiks ieslodzīts par pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados pastrādātiem seksuāliem noziegumiem © Kirsty Wigglesworth, AP

Tiesa Lielbritānijā piespriedusi 16 gadu cietumsodu savulaik slavenajam mūziķim Gerijam Gliteram, kurš atzīts par vainīgu seksuālā vardarbībā pret bērniem.

Tā kā noziegumi pastrādāti pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, šis bijis maksimālais iespējamais sods – mūsdienās par šādiem noziegumiem G. Gliteram draudētu mūža ieslodzījums. Turpinoties operācijai Yewtree, pie atbildības varētu tikt sauktas arī citas savulaik pazīstamas šovbiznesa zvaigznes.

Viens izvarošanas mēģinājums, četri seksuāli nepiedienīgas uzvedības gadījumi un seksuālas attiecības ar meiteni, kas bija jaunāka par 13 gadiem – šādos noziegumos pēc trīs nedēļas ilgušās tiesas prāvas atzīts par vainīgu 70 gadus vecais G. Gliters, kura īstais vārds ir Pols Gads. Reuters raksta, ka tiesā liecinājušas vairākas sievietes, kuras savulaik kļuvušas par mūziķa seksuālās vardarbības upuriem. Viņas stāstījušas, ka G. Gliters, izmantojot savu slavu un to, ka meitenes viņu apjūsmoja un pat dievināja, mēdzis jaunās fanes ievilināt savā ģērbtuvē, lai seksuāli izmantotu. Lielākajai daļai upuru bija 12 vai 13 gadi, bet reiz G. Gliters mēģinājis izvarot pat deviņgadīgu meitenīti.

«Viņš izmantoja savu zvaigznes statusu un uzvedās kā seksuāls plēsoņa,» BBC citē policijas detektīva Maikla Orčarda sacīto. Detektīvs piebildis, ka pašlaik ir zināms vien par seksuālajiem noziegumiem, kurus G. Gliters pastrādājis laikā no 1975. līdz 1980. gadam. AFP atgādina, ka par glemroka karali pasludinātais G. Gliters tolaik bija slavas zenītā un vairāk nekā 20 viņa izpildītās dziesmas sasniedza britu hitparāžu augstākās ailītes. M. Orčards ir iesaistīts vērienīgā operācijā ar nosaukumu Yewtree, kuras mērķis ir atmaskot seksuālos varmākas britu šovbiznesa aprindās. Operācija tika uzsākta, izmeklējot apsūdzības pret 2011. gadā aizsaulē aizgājušo BBC zvaigzni Džimiju Sevilu (lēš, ka viņa seksuālās vardarbības upuru skaits pārsniedz 170 cilvēkus), un pašlaik tās ietvaros aizturēti vismaz 17 aizdomās turamie. Reuters norāda, ka vairāki no viņiem jau atzīti par vainīgiem, piemēram, austrāliešu šovbiznesa karalis Rolfs Heriss un publicists Makss Klifords.

G. Gliteram pirmās problēmas ar likumu radās 1999. gadā, kad viņu atzina par vainīgu bērnu pornogrāfijas glabāšanā. Reuters vēsta, ka mūziķa mājā tika uzieti vairāk nekā 4000 fotouzņēmumu, un tiesa piesprieda G. Gliteram divu mēnešu ieslodzījumu. Tolaik šī prāva tika plaši atspoguļota medijos un ir kalpojusi kā iedrošinājums vairākām sievietēm, kuras pēc daudzu gadu klusēšanas paziņoja, ka mūziķis viņas seksuāli izmantojis. Pats G. Gliters pēc soda izciešanas pārcēlās uz Dienvidaustrumāziju, kur pagājušā gadsimta nogalē attieksme pret pedofiliem bija samērā iecietīga. Taču 2002. gadā viņš savu seksuālo noslieču dēļ tika izraidīts no Kambodžas, bet 2006. gadā Vjetnamā notiesāts uz četriem gadiem cietumā par divu nepilngadīgo seksuālu izmantošanu. Pēc trim gadiem Vjetnamas varasiestādes G. Gliteru atbrīvoja un izraidīja, bet pēc atgriešanās dzimtenē viņš tika iekļauts Lielbritānijas seksuālo noziedznieku reģistrā.