Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ņemcovu bez valsts līderu klātbūtnes gulda zemes klēpī

Uz atvadīšanos no Borisa Ņemcova Maskavas Saharova centrā ieradās tūkstošiem cilvēku, daudzi no kuriem četru stundu laikā tā arī nepaspēja nolikt ziedus pie viņa zārka © Scanpix

Tūkstošiem cilvēku vakar Maskavas Saharova centrā, bet pēc tam arī Trojekurovas kapsētā atvadījušies no pagājušonedēļ nogalinātā opozicionāra Borisa Ņemcova. Krievijas augstākās amatpersonas, kuras gan opozīcija, gan liela daļa Rietumu mediju vaino slepkavībā, nebija uzskatījušas par nepieciešamu ierasties uz sēru ceremonijām, no B. Ņemcova atvadīties iespēju nebija arī trimdā dzīvojošajiem Krievijas opozicionāriem.

Saharova centra zāle, kur bija novietots zārks ar B. Ņemcova mirstīgajām atliekām, tika atvērta pulksten desmitos no rīta, bet pie ieejas jau drīzumā izveidojās vairāk nekā kilometru gara sērotāju rinda. Reuters vēsta, ka pēc nepilnām četrām stundām, kad atvadīšanās ceremonija bija jābeidz, ēkas ārpusē joprojām atradušies simtiem cilvēku, kuri savus ziedus, lielākoties sarkanas neļķes, padevuši priekšā stāvošajiem, lai tās varētu novietot pie zārka. «Viņš bija mūsu gaismas stars. Es domāju, ka ar viņa palīdzību Krievija būtu uzplaukusi, kļuvusi par stipru valsti. Tas ir visu Krievijas progresīvo iedzīvotāju sapnis,» BBC citē 80 gadus vecās Valentīnas Gorbatovas sacīto. Pretēji vispārpieņemtajam uzskatam, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina politiku atbalsta gandrīz visi pensionāri, sērojošo rindās nav trūcis vecākās paaudzes pārstāvju.

Gan pats V. Putins, gan premjerministrs Dmitrijs Medvedevs jau iepriekš bija paziņojuši, ka uz sava politiskā pretinieka bērēm neieradīsies, tāpat tajās nav bijuši abu parlamenta palātu līderi. Prezidenta administrācija uz atvadu ceremoniju deleģējusi V. Putina pārstāvi Valsts domē Gariju Mnihu, bet valdību pārstāvējis pirmais vicepremjers Arkādijs Dvorkovičs, daži ministri un premjera preses sekretāre Nataļja Timakova. Reuters norāda, ka viņi visi pārstāv nosacīto pašreizējās Krievijas elites liberālo spārnu. Taču pat bijušais B. Ņemcova kolēģis Krievijas valdībā un vēlāk arī Labējo spēku savienībā (SPS) Sergejs Kirijenko, kurš pašlaik vada valsts uzņēmumu Rosatom, savā uzrunā faktiski attaisnojis Kremli, norādot, ka B. Ņemcova slepkavība bijusi izdevīga ne jau V. Putinam, bet no varas atstumtajiem oligarhiem. «Ja būtu dzīvs Berezovskis, domātu, ka tas ir viņa plāns,» sacījis S. Kirijenko.

Lielākajai daļai sērotāju gan nebija nekādu šaubu, ka atbildība par šo noziegumu, kas joprojām nav atšķetināts, jāuzņemas V. Putinam un viņa komandai. Pat tad, ja prezidents nav devis tiešu vai netiešu rīkojumu likvidēt B. Ņemcovu, tieši viņš un viņa iedarbinātā propagandas mašīna veicinājuši dzīvniecisku naidu pret visiem, kuri atļaujas kritizēt Kremli un tā politiku. Šī doma caurvijusi daudzu oratoru uzstāšanās. «Ja reiz Maskavas centrā notiek politiska slepkavība, tad varasiestādes kaut ko dara ne tā, kā vajadzētu, ne tik efektīvi, kā vajadzētu,» Interfax citē bijušā Krievijas ombudsmeņa Vladimira Lukina sacīto. Savukārt bijušais Krievijas premjerministrs Aleksejs Kudrins piebildis, ka B. Ņemcova nāve «skar visas politiskās organizācijas un valsts politisko sistēmu», norādot, ka nav normāli, ja politiskos argumentus sāk aizvietot lodes.

Atvadīties no B. Ņemcova bija ieradušās arī Krievijas pirmā prezidenta Borisa Jeļcina atraitne Naina un meita Tatjana Jumaševa, kā arī daudzi pazīstami opozicionāri. Viņu vidū gan nebija Alekseja Navaļnija, kuram jāturpina izciest administratīvo arestu par opozīcijas mītiņu reklamējošu skrejlapu izplatīšanu, – tiesa, gluži kā ņirgājoties, nolēmusi A. Navaļnija sūdzību par šo jautājumu izskatīt tikai šodien. Interneta ziņu vietne Newsru.com vēsta, ka atvadīties no B. Ņemcova ieradies viens no bijušajiem JUKOS vadītājiem Platons Ļebedevs, bet cits pazīstams opozicionārs Mihails Hodorkovskis nav riskējis braukt uz Krieviju, savu rīcību pat nepaskaidrojot. Krietni atklātāks bijis kādreizējais pasaules čempions šahā Garijs Kasparovs, kurš intervijā Le Figaro paziņojis, ka «negrasās pirkt vienvirziena biļeti», bažījoties, ka Krievijā viņu varētu apcietināt. Krievijas varasiestādes arī liegušas iebraukšanas vīzu Polijas senāta spīkeram Bogdanam Boruševičam.