Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Nīderlande: Malaizijas lidmašīnu notrieca krievi; izmeklēšanu izspiego Krievija

© scanpix

Ukrainas pilsētas Doņeckas apkaimē nokritusī Malaizijas lidmašīna "Boing" tika notriekta ar raķeti "Buk", kas izšauta no Krievijas iekārtas, un to izdarīja Krievija apkalpe, pavēstīja Nīderlandes prokuratūras preses dienests, ziņo censor.net.ua

Jāpiezīmē, ka Nīderlandes prokuratūras pakļautībā traģēdijas apstākļu izmeklēšanu turpina Starptautiskā Kriminālistu grupa (JIT).

Izmeklētāji ir savākuši un apstrādājuši vairāk nekā miljons dokumentu, foto un video liecību. Tā kā materiālu apjoms ir bijis tik liels, nācies būtiski palielināt analītisko grupu.

Atklāts, ka "Buk" ievests no Krievijas neilgi pirms traģēdijas. To apstiprina daudzas fotogrāfijas un videoieraksti. Ir atrasti un nopratināti vairāki liecinieki.

Šobrīd ekspertiem nāksies ne tikai apzināt konkrētu aizdomās turamo loku un savākt pret viņiem pierādījumus, bet arī sniegt tiesai faktus un liecības, kas būtu pietiekamas notiesājoša sprieduma pasludināšanai. Tieši pie šiem jautājumiem šobrīd strādā prokuratūras grupa.

Nīderlandes prokuratūra informējusi, ka ir nopietni pierādījumi, ka Krievijas specdienesti ir centušies uzlauzt Nīderlandes prokuratūras un policijas datorsistēmas. Jāpiezīmē, ka visi viedtālruņi un portatīvie datori, kurus izmeklētāji izmantoja Ukrainā, bijuši inficēti ar spiegu programmu Spyware, un tos nācās iznīcināt.

17.jūilijā aviokatastrofā Diņeckas apkaimē dzīvību zaudēja visi 298 cilvēki, kas atradās reisa Amsterdama-Kualalumpura lidmašīnā, arī 193 Nīderlandes pilsoņi.

Rietumi un Kijeva uzskata, ka Malaizijas lidmašīnu notriekuši promaskaviskie kaujinieki, raidot raķeti no zenītartilērijas kompleksa "Buk", kuru tiem piegādājusi Maskava.

Jau uzreiz pēc lidmašīnas notriekšanas Rietumu medijos izskanēja arī versijas, ka liktenīgo raķeti izšāvuši Krievijas karavīri, kas atradušies Ukrainas teritorijā vai arī Krievijas teritorijā līdzās Ukrainas robežai.