Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

ASV lielākais cirks pārstās izrādēs izmantot ziloņus

© F64

Viens no ASV lielākajiem cirkiem pārstās izmantot izrādēs ziloņus, pakļaujoties dzīvnieku tiesību aizstāvju ilggadējam spiedienam.

Cirka "Ringling Brothers and Barnum&Bailey Circus" vadība paziņojusi, ka no ziloņu izrādēm atsakās, jo mainījušās apmeklētāju intereses.

Cirka izrādēs pašlaik tiek izrādīti 13 Āzijas ziloņi, taču plānots līdz 2018.gadam pamazām pārtraukt ziloņu izmantošanu izrādēs. Dzīvnieki nonāks cirka māteskompānijas "Feld Entertainment" ziloņu aprūpes centrā Floridā, kur jau mīt 40 ziloņi.

Tomēr "Feld Entertainment" turpinās izrādēs izmantot tīģerus, lauvas, zirgus, suņus, kamieļus un citus dzīvniekus, teikts paziņojumā.

Dzīvnieku tiesību aizstāvji ziloņu šovu pārtraukšanu nodēvējuši par būtisku uzvaru cīņā par cirka ziloņu atbrīvošanu.

"Ja "Ringling Brothers" tiešām saka patiesību par šo šausmu izbeigšanu, tad ir pienākusi diena izšaut šampanieti un līksmot," teikts dzīvnieku aizsardzības organizācijas PETA paziņojumā.

"Dzīvniekiem, kas tiek izmantoti mūsu izklaidei, tiek liegts pilnīgi viss, kas viņiem ir dabisks un svarīgs. Piemēram, tīģeri, kas savvaļā pārvietojas plašā teritorijā, cirkos parasti tiek turēti transporta krātiņos," teikts PETA paziņojumā.

Dzīvnieku tiesību aktīvisti daudzus gadus izplatījuši neskaitāmus videoierakstus un fotogrāfijas, kurās redzama ziloņu dresēšana "Ringling Brothers" cirkos, pielietojot pret dzīvniekiem elektrošoku, pātagas un dzelzs nūjas ar asiem āķiem. Aizvadītajos gados "Ringling Brothers" cirkā miruši vismaz trīs jauni ziloņi.

Pieaugot sabiedrības informētībai par nežēlīgajām dzīvnieku dresēšanas metodēm, ASV krietni mainījusies attieksme pret cirka izrādēm. Losandželosa, Oklenda un Kalifornija 2014.gadā arī pieņēma likumus, aizliedzot ziloņus sist ar dzelzs nūjām.