Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Papildināts: Nepālu satricina zemestrīce, gājuši bojā teju 1200 cilvēki

© Scanpix

Nepālu sestdien satricinājušajā 7,9 magnitūdu zemestrīce gājuši bojā vismaz 1170 cilvēki, paziņojusi Iekšlietu ministrija.

"Bojāgājušo skaits ir sasniedzis 1170," paziņoja Nepālas policijas preses pārstāvis Kamals Sings Bams.

Pazemes grūdieni bijuši jūtami visā valstī un lielā daļā Indijas un Bangladešas, ziņo ASV Ģeoloģijas dienests (USGS).

Valsts pēdējo 80 gadu postošākā zemestrīce notikusi aptuveni 80 kilometrus uz ziemeļrietumiem no galvaspilsētas Katmandu.

Kā vēsta vietējie mediji, Katmandu ir nodarīti ievērojami postījumi. Zemestrīce iznīcinājusi vairākas vēsturiskas ēkas galvaspilsētas centrālajā Durbaras laukumā, tostarp sagruvis deviņus stāvus augstais 19.gadsimta Daraheras tornis, kas bija viena no ievērojamākajām celtnēm pilsētā.

Aculiecinieki un mediji ziņo, ka grūdieni ilguši no 30 sekundēm līdz divām minūtēm un bijuši jūtami Indijas galvaspilsētā Deli, kā arī lielā daļā valsts ziemeļu. Indijā tiek ziņots par vismaz 35 bojāgājušajiem.

Zemestrīce bija jūtama arī lielā daļā Bangladešas, izraisot paniku galvaspilsētā Dakā. Saņemtas ziņas par divu cilvēku nāvi valstī.

Zemestrīces izraisītā lavīnā pie Everesta bāzes nometnes gājuši bojā vismaz desmit cilvēki, kuru vidū ir arī ārvalstu alpīnisti, ziņo amatpersonas.

"Mums vēl nav detaļas, taču līdz šim ziņots par desmit bojāgājušajiem, tostarp ārvalstu alpīnistiem," sacīja tūrisma amatpersona Gjanendra Šresta. "Mēs neesam droši par bojāgājušo tautību. Bāzes nometnes rajonā atradās vairāki simti alpīnistu."

Alpīnists Daniels Mazurs tviterī raksta, ka bāzes nometne lavīnā ir smagi cietusi.

Savukārt norvēģu alpīnists Tobiass Glomness Johansens Oslo avīzei VG pastāstīja, ka nogruvumā ievainojumus guvuši vairāk nekā 30 cilvēki.