Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Polija un Vācija neatbalsta sankciju mīkstināšanu pret Krieviju

© Scanpix

Berlīne un Varšava ieņem kopīgu nostāju pret Ukrainā notiekošo karadarbību un atzīst, ka konflikts risināms diplomātiskā ceļā, bet pret Krieviju noteiktās sankcijas pagaidām nav mīkstināmas, pirmdien paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele un Polijas premjerministre Eva Kopača.

Kā ziņots, Merkele kopā ar vairākiem sava kabineta locekļiem pirmdien ieradusies Varšavā, lai piedalītos abu valstu valdību divpusējās konsultācijās.

Kā norādīja Kopača, Polija atzinīgi vērtē Vācijas un Francijas centienus panākt konflikta miermīlīgu risinājumu, vēsta Polijas Radio. Premjera uzsvēra, ka Ukrainai šobrīd pievērsta arī pastiprināta Eiropas Savienības (ES) uzmanība.

Viņa piebilda, ka Kijevai nepieciešama ne vien humānā palīdzība, bet arī atbalsts reformu īstenošanā.

Kopača arī paziņoja, ka maija vidū uz Ukrainu tiks nosūtīta poļu un vāciešu kopīga humānās palīdzības autokolonna.

Pirms sarunu uzsākšanas Kopača un Merkele kopīgi parakstījās līdzjūtību grāmatā, pieminot piektdien mūžībā aizgājušo Vldislavu Bortoševski, kuram bijusi ievērojama loma Polijas un Vācijas izlīgumā pēc Otrā pasaules kara.

Abas politiķes atzina, ka gadījumā, ja Bortoševska nebūtu, abu valstu attiecības šobrīd nebūtu tik ciešas.

Bortoševskis savulaik bija Aušvicas koncentrācijas nometnes ieslodzītais, viņš piedalījies poļu pretošanās kustībā gan pret nacistisko, gan pret komunistisko režīmu, vēlāk kļuvis par pazīstamu publicistu un vēsturnieku, bet pēc komunistiskā režīma likvidācijas 1989.gadā Bortoševskis divkārt ieņēmis ārlietu ministra amatu.