Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Somijas karaflote uzbrukusi "aizdomīgam" zemūdens objektam

© scanpix

Somijas armija naktī uz otrdienu valsts teritoriālajos ūdeņos ar dziļumbumbām apmētājusi aizdomīgu zemūdens objektu, vēsta bruņoto spēku pārstāvji.

"Veicot teritoriālās neaizskaramības novērošanu, karaflote 27.aprīlī ap dienas vidu pamanīja iespējamu zemūdens objektu Somijas teritoriālajos ūdeņos netālu no robežas ārpus Helsinkiem," teikts Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Objekts otrreiz pamanīts naktī, un ap plkst.3 dots rīkojums izmest vieglās dziļumbumbas.

"Vieglās dziļumbumbas ir paredzētas, lai dotu mērenu brīdinājumu. Tās nav domātas, lai nodarītu postījumus, bet ir kā brīdinājums," norādīja karaflotes operāciju vadītājs komodors Olavi Jantunens.

Viņš atzina, ka nevar pateikt, vai objekts bijis zemūdene. Viņš arī nevēlējās izteikt minējumus par to, kas šis objekts varētu būt bijis.

"Atšķirīgi sensori mūsu sistēmās bija radījuši noteikta apjoma materiālu, un to šobrīd analizē mūsu izpētes sistēmas," sacīja Jantunens.

Datu analīzei būs vajadzīgas vairākas dienas vai pat nedēļas, viņš piebilda.

Pēc brīdinājuma sprādzieniem objekts vairs nav manīts.

Incidents noticis laikā, kad Baltijas jūrā pieaugusi Krievijas militārā aktivitāte, bet blokiem nepiederošā Somija paziņojusi, ka tā nostiprinās militāro sadarbību ar Ziemeļvalstīm, arī ar NATO dalībvalstīm Norvēģiju un Dāniju.

Oktobrī Zviedrijas bruņotie spēki netālu no Stokholmas nesekmīgi centās sadzīt pēdas kādai, pēc visa spiežot, ārvalstu zemūdenei.