Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Pasaulē

Pasaule sveic princesi Šarloti Elizabeti Diānu

Jau desmit stundas pēc ierašanās slimnīcā, Kembridžas hercogiene Keita to atstāja kopā ar vīru Viljamu, kurš bija klāt dzemdībās, un jaundzimušo meitiņu © HUSSEIN ANWAR/SIPA

Divas dienas pēc Kembridžas hercoga Viljama un hercogienes Keitas otrā mazuļa nākšanas pasaulē beidzot atrisinājusies arī galvenā intriga – pasaule uzzinājusi, ka princese nosaukta par Šarloti Elizabeti Diānu.

Princese kļuvusi par pirmo britu karaļnama pārstāvi, uz kuru attiecas 2013. gadā pieņemtais likums par izmaiņām troņa mantošanā, kas vairs nedod priekšrocības vīriešu dzimuma atvasēm. Tomēr iespēja, ka Šarlote kādreiz kļūs par karalieni ir niecīga – pirms viņas rindā ir vectēvs Čārlzs, tēvs Viljams un nepilnus divus gadus vecais brālis Džordžs.

Zibenīgs atrisinājums

Pie Londonas Svētās Marijas slimnīcas nodaļas Lindo Wing, kur mazuli laist pasaulē gatavojās hercogiene Keita, interesenti sāka pulcēties jau aprīļa pirmajā pusē. Taču tikai sestdien, 2. maijā, pasauli beidzot pāršalca ziņa, ka Keita no Kensingtonas pils nogādāta slimnīcā, bet nedaudz vēlāk tajā ieradās arī Viljams. Jau pēc pāris stundām dzemdības bija veiksmīgi beigušās, un Bakingemas pils paziņoja, ka piedzimusi meitenīte (Keita un Viljams apgalvojuši, ka paši neesot zinājuši gaidāmā bērna dzimumu), bet tikai 10 stundas pēc dzemdībām vecāki kopā ar jaundzimušo un viņas brālīti, kuru uz slimnīcu atveda tēvs, pozēja fotogrāfiem, vēlāk dodoties uz savu rezidenci Kensingtonas pilī.

Svētdien tikties ar mazmeitu bija ieradušies Viljama un Keitas vecāki, bet britu mediji vēstīja, ka ģimene «kuru katru dienu» dosies uz Norfolkas grāfisti – karalienes īpašumu Sendringemā, kur pašlaik atrodoties arī pati Elizabete II. Sky News norādīja, ka princeses vārds var tikt izsludināts tikai pēc tam, kad tas saskaņots ar karalieni, un tika izteikta versija, ka to izziņos pēc Elizabetes II tikšanās ar jaundzimušo. Tomēr, spriežot pēc visa, reportieri pie Kensingtonas pils velti gaidījuši ģimenes došanos uz Norfolku, un taisnība izrādījusies tiem karaļnama dzīves ekspertiem, kuri norādījuši – tas, kā sauks bērnu (vai tas būtu zēns vai meitene), jau sen bijis izlemts. Elizabete – par godu vecvecmāmiņai, Diāna – par godu vecmāmiņai un Šarlote (angliski Charlotte ir atvasinājums no Charles) – par godu vectētiņam – tāds ir princeses acīmredzamais vārda atšifrējums.

Monētas un pastmarkas

Žurnāls People raksta, ka interneta mikroblogošanas vietnē Twitter dažus stundu laikā par princeses piedzimšanu ietvītojuši vairāk nekā miljons lietotāju. Viņu vidū bijušas arī dažādu valstu amatpersonas un izklaides industrijas slavenības. Par to, ka hercogiene Keita laidusi pasaulē meitenīti, tika pavēstīts ne tikai ar mūsdienīgo saziņas līdzekļu palīdzību – pie Bakingemas pils bija izlikts speciāls molberts ar paziņojumu (tradīcija ir spēkā kopš 1837. gada), bet pa pilsētas ielām, sludinot priecīgo vēsti, staigāja saucējs. Jau pievakarē Londonas ievērojamākās vietas tika izgaismotas rozā krāsā, tādējādi uzsverot, ka pasaulē nākusi skaistā dzimuma pārstāve. Laikraksts Daily Telegraph norāda, ka kopš 1990. gada, kad pasaulē nāca princese Eiženija, karaliskajā ģimenē dzimuši vien puikas. Savukārt situācija, kad esošais monarhs piedzīvo mazmazmeitiņas piedzimšanu, beidzamo reizi reģistrēta 1897. gadā, kad karalienei Viktorijai bija iespēja paauklēt Džordža VI jaunāko māsiņu princesi Mēriju.

Jau kopš vakardienas Londonas suvenīru veikalos un tirdziņos bija īpašs pieprasījums pēc dažādiem nieciņiem, kas saistīti ar Viljama un Keitas otrā mazuļa nākšanu pasaulē – gan oficiāli licencētiem, gan pirātiski izgatavotiem.

Sky News vēsta, ka par vienu no vispieprasītākajām piemiņas lietām droši vien kļūs Karaliskās kolekcijas porcelāna trauki. Uz viena no šķīvjiem attēloti Apvienotās Karalistes ģerboņa elementi – lauvas un vienradži. Savukārt Karaliskā naudas kaltuve paziņojusi, ka izgatavotas 9500 sudraba un 500 zelta monētas, kuru nominālvērtība ir 5 sterliņu mārciņas. Pirms diviem gadem, kad pasaulē nāca Viljama un Keitas pirmdzimtais Džordžs, līdzīgas monētas pāris dienu laikā kļuva par retumu, un kolekcionāri par tām piedāvāja simtiem sterliņu mārciņu. Naudas kaltuvē izgatavoti arī 1500 sudraba pensi – šī piemiņas lietiņa tiks piešķirta tām ģimenēm, kurās bērns pasaulē nācis tajā pašā dienā, kad Kembridžas princese.

Prieks veikalniekiem

Uzzinot par princeses nākšanu pasaulē, ne mazāk kā Keita un Viljams priecājušies arī britu veikalnieki, kuriem tas nozīmē lielu potenciālo peļņu un mārketinga iespējas, vēsta ziņu aģentūra AP. Gan jaunās māmiņas, gan modes dāmas jau sākušas apspriest, kādā sedziņā bijusi ievīstīta Kembridžas hercoga un hercogienes meitiņa, taču tas ir tikai sākums – nākotnē liela uzmanība tiks pievērsta tam, kā viņa būs apģērbta kristībās, kā tērpsies, dodoties uz skolu, kādas frizūras veidos un, galu galā, kādu kāzu kleitu šūdinās.

Indianas štata Svētās Dievmātes universitātes mārketinga eksperte Tonja Viljamsa Bredforda intervijā AP skaidrojusi, ka finansiālā ziņā ieguvēji būs visi – gan ražotāji, gan pārdevēji, gan arī tūrisma industrijas darbinieki. «Maza, skaista puisīša piedzimšanas gadījumā lielākā uzmanība tiek pievērsta tam, kurš aiz kura ir rindā uz troni, bet meitenes nākšana pasaulē nodrošinās lieliskas iespējas stilistiem,» sacījusi T. Viljamsa Bredforda, atgādinot, ka savulaik pasaules modes ikona bija mazās princeses nelaiķe vecmāmiņa, Velsas princese Diāna, bet tagad stafeti ļoti veiksmīgi pārņēmusi Kembridžas hercogiene Keita. «Viņas ģērbšanās stilu kopē tā, ka viss, kam viņa pieskaras, pārklājas ar sapņainību – tas ir tā sauktais Keitas efekts,» raksta AP, līdzīgu nākotni paredzot arī mazajai princesei.

Notingemas mazumtirdzniecības centrs nesen veicis pētījumu, aplēšot, ka prinča Džordža piedzimšana deviņu nedēļu laikā ģenerēja 243 miljonus sterliņu mārciņu lielus ienākumus britu ekonomikai. Tiesa, Džordžs bija pirmdzimtais, ar lielām izredzēm kādreiz kļūt par karali, tādēļ tiek uzskatīts, ka sākotnējais efekts pēc otrā bērna piedzimšanas būs mazāks – aptuveni 80 miljoni sterliņu mārciņu. Tajā pašā laikā meitenes nākšana pasaulē paver daudz ilgtermiņa iespēju, norādījuši pētījuma autori. Tam piekrīt grāmatas Royal Fever: The British Monarchy in Consumer Culture (Karaliskais drudzis: Britu monarhija patērētāju kultūrā) autore Polīna Maklarena, norādot, ka īstā ažiotāža sāksies tad, kad princese paaugsies un būs tādā vecumā, kad pati sāks izvēlēties apģērbu un aksesuārus. «Patērētāji to dēļ var palikt traki. Mazi puikas parasti neģērbjas prinču tērpos, bet meitenes princešu tērpus cenšas izvēlēties visu laiku,» viņa norādījusi.

Parasta ģimene

Ģimenes pieauguma kontekstā britu medijos plaši tiek apspriesta arī visa karaļnama nākotne, un lielākajai daļai ekspertu radies iespaids, ka Kembridžas hercoga un hercogienes domas šajā ziņā nesaskan ar tautas vairākuma gribu. Daudzi briti uzskata, ka 89 gadus vecajai karalienei Elizabetei II valdnieces nasta pakāpeniski kļūst par smagu un viņai vajadzētu sekot sava bijušā Spānijas kolēģa Huana Karlosa vai Romas pāvesta Benedikta XVI paraugam, to atklāti atzīstot – ja ne atkāpjoties no troņa, tad vismaz ieceļot reģentu. Taču pārliecinošs vairākums nevēlas tronī redzēt likumīgo troņmantnieku, 66 gadus veco Velsas princi Čārlzu, uzskatot, ka viņu nepieciešams apiet un par monarhu jākļūst Viljamam.

AFP atgādina pagājušajā mēnesī laikrakstā Daily Mail publicētu ComRes aptauju, kas liecinājusi – 79% no respondentiem atzinuši, ka viņiem patīk Viljams, 77% šādus pašus vārdus sacījuši par Elizabeti II, bet tikai 53% ar simpātijām attiecas pret Čārlzu. Tomēr 32 gadus vecais Viljams ne reizi vien licis saprast, ka nevēlas apsteigt tēvu un netiecas pēc Lielbritānijas valdnieka posteņa (gluži tāpat kā viņa brālis Harijs, kurš uz ziņām par to, ka nule kā piedzimusī brāļameita atbīdījusi viņu uz piekto vietu rindā uz troni, atbildējis: «Lieliski!»). Tas nenozīmē, ka viņš izvairītos no karaļnama pienākumu pildīšanas, taču publiciste Klaudija Džozefa uzsver, ka Viljams izbauda laiku, ko var pavadīt kopā ar Keitas ģimeni – nevis aristokrātiem, kur galvenās ir formalitātes un atribūtika, bet parastiem, bet turīgiem vidusšķiras pārtāvjiem. Uz to pašu sarunā ar Reuters norāda karaliskās ģimenes ilggadējais fotogrāfs Artūrs Edvardss. «Viņi vēlas dzīvot normālu ģimenes dzīvi, kad tēvs no rīta iet uz darbu, pēc tam atgriežas mājās, un visi kopā vakariņo,» viņš skaidrojis.

Pēc tam tieši Keitai būs jāuzņemas lielākās rūpes par meitiņu, taču jau tagad ir skaidrs, ka to auklēs viņa pati (protams, piepalīdzot vīram) – gluži tāpat kā tās bija pēc Džordža piedzimšanas. Zēnam gan nāksies samierināties ar to, ka lielākā uzmanība ģimenē tiks veltīta mazajai māsiņai, bet viņu biežāk atstās auklītes uzaudzībā.