Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas kosmosa kuģis "Progress" sadegs atmosfērā

© Scanpix

Krievijas neveiksmīgi startējušais kravas kosmosa kuģis "Progress" piektdien sadegs Zemes atmosfērā.

Gaidāms, ka "Progress", kuram bija jānogādā krava Starptautiskajā kosmosa stacijā, "beigs savu eksistenci 8.maijā" laikā no plkst.1.23 līdz 9.55 pēc Maskavas laika (no plkst.0.23 līdz plkst.8.55 pēc Latvijas laika), trešdien izplatītā paziņojumā pavēstījusi Krievijas kosmosa aģentūra.

"Kosmosa kuģis pilnībā sadegs atmosfēras slāņos, un tikai dažas nelielas tā konstrukcijas elementu daļiņas varētu sasniegt mūsu planētas virsmu," atzina kosmosa aģentūra.

Nogāšanās būs līdzīga plānotai nosēdināšanai. Krievija šādus kravas kosmosa kuģus uz Starptautisko kosmosa staciju nosūta trīs līdz četras reizes gadā, bet pēc tam tie krīt atpakaļ uz Zemi un sadeg atmosfērā virs Klusā okeāna.

Kosmosa kuģis, veidots pēc padomju parauga, kas pazīstams ar savu uzticamību, sāka ceļojumu uz Starptautisko kosmosa staciju 28.aprīlī. Tam bija jāpiegādā starptautiskajai sešu astronautu komandai skābeklis, ūdens un orbītā riņķojošās kosmiskās laboratorijas rezerves daļas. Dažas stundas pēc starta tika zaudēti sakari ar kuģi.

Incidentu izmeklē īpaša komisija.

Kosmosa stacijas astronauti nav apdraudēti, jo nepieciešamo kravu viņiem līdz 19.jūnijam varētu nogādāt ASV kravas kosmosa kuģis.

Tomēr kāds kosmosa industrijas avots ziņu aģentūrai "Interfax" pastāstījis, ka astronautiem dots rīkojums resursus taupīt.

Krievija pēdējā laikā piedzīvojusi vairākas kļūmes, kas atklājušas nepilnības tās kosmosa programmā.

2011.gadā kravas kosmosa kuģis "Progress" nogāzās Sibīrijā īsi pēc pacelšanās. Maskava zaudējusi arī vairākus ienesīgus komerciālos satelītus.

Kopš tika norakstīta ASV atspoļkuģu flote, Maskavai kravu nosūtīšanā astronautiem bija monopols.