Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Francijas ārlietu ministrs 9.maijā dosies uz Maskavu

© f64

Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss paziņojis, ka dosies uz Maskavu, lai 9.maijā piedalītos tā dēvētās Uzvaras dienas svinībās.

Tomēr Fabiuss neapmeklēs vērienīgo militāro parādi Sarkanajā laukumā, kura tiek uzskatīta par Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīma spēka demonstrāciju.

"Es nebūšu parādē, bet aiziešu, nolikšu vainagu un tad došos uz Kremli," Fabibuss sacīja radio "Europe 1".

"Prezidents Fransuā Olands nevarēs ierasties, jo viņš būs Kubā, bet mēs gribējām būt pārstāvēti ministru līmenī," sacīja Fabiuss.

Francijas ārlietu ministrs rīkosies līdzīgi Čehijas prezidentam Milošam Zēmanam un Slovākijas premjerministram Robertam Fiko, kuri būs Maskavā, bet neapmeklēs parādi.

Vācijas kanclere Angela Merkele Maskavā ieradīsies 10.maijā, lai kopā ar Putinu noliktu vainagu memoriālā Nezināmajam kareivim. Pēc tam paredzēta abu kopīga preses konference.

"Tā ir vēsture. Krievija karā zaudēja desmitiem miljonu cilvēku, un vēsture nemainās," sacīja Fabiuss.

"Mēs spēlējam ļoti nozīmīgu lomu mēģinājumos rast risinājumu Ukrainā. Mēs organizējam sarunas ar Krieviju. Nebūs tā, ka mēs vienu dienu runāsim, bet otrā neieradīsimies," skaidroja Francijas diplomāts.

Lielākā daļa rietumvalstu 9.maija svinības Maskavā boikotē, atbildot uz Krievijas agresiju Ukrainā. Uz pasākumu ieradīsies tikai 22 no 68 uzaicinātajiem pasaules valstu vadītājiem. Viņu vidū būs arī Grieķijas premjers Aleksis Ciprs, ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns, kā arī Kubas, Indijas, Mongolijas, Serbijas, Dienvidāfrikas un Vjetnamas līderi.