Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija koncentrē karaspēku pie robežas ar Ukrainu

© scanpix

Krievija pie robežas ar Ukrainu koncentrē karavīrus un simtiem militārās tehnikas vienību, arī mobilās raķešu iekārtas, šonedēļ novērojis ziņu aģentūras "Reuters" korespondents.

 

No daudzām automašīnām noņemti numuri, bet daudziem karavīriem pie uniformas nav uzšuvju. Šādā paskatā viņi ir līdzīgi karavīriem, kas jau ir pamanīti Ukrainas austrumos un ko Kijeva un tās Rietumu partneri dēvē par slepenām Krievijas apakšvienībām.

Kuzminas poligonā 50 kilometru attālumā no robežas ir skaidri manāma karaspēka koncentrācija.

Pie robežas sakoncentrētā karaspēka bruņojumā ir raķešu sistēmas "Uragan", tanki, pašgājējas artilērijas iekārtas - bruņojums, kas jau ir ticis izmantots Donbasa konfliktā.

Bruņojuma skaits poligonā ir trīs reizes lielāks nekā martā, kad "Reuters" žurnālists jau apmeklēja reģionu. Tad tur bijuši vien daži desmiti bruņojuma vienību.

Četru dienu laikā, sākot no 23.maija, žurnālists redzējis četrus kravas vilcienus ar militāro tehniku un karavīriem, kas ieradušies Rostovas apgabala dzelzceļa stacijā, un no tiem vismaz divi devušies Kuzminas poligona virzienā.

Ceļi poligona apkaimē nesen tikuši sagatavoti, lai pa tiem varētu pārvietoties tehnika.

Pierobežas Matvejevkurganā katru dienu ierodas vilcieni ar militāro tehniku.

Tā otrdien šajā pilsētā ieradās vilciens ar 16 tankiem "T-72" un vairākām militārajām kravas automašīnām.

Četru dienu laikā Matvejevkurganā vilcieni nogādājuši vismaz 26 tankus un aptuveni 30 iekārtas "Uragan", vairākus desmitus kravas automašīnu, vairākus bruņutransportierus un pašgājējas haubices.

Divas reizes pēc tam, kad tehnika izkrauta no vilcieniem, žurnālisti pavadījuši tehniku uz pozīcijām, no kurām var veikt Ukrainas teritorijas apšaudīšanu.

Kā ziņots, Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Patlaban Donbasā atrodas 43 000 nelikumīgo bruņoto formējumu karotāju, arī 9000 Krievijas armijas karavīru, šomēnes paziņoja Ukrainas Pretterorisma operācijas štāba komandiera vietnieks Valentīns Fedičevs.