Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Īrija uzjunda viendzimuma laulību apspriešanu

© Scanpix

Tieši pirms nedēļas Īrijā notikušais referendums, kurā 62% dalībnieku atbalstīja viendzimuma laulību legalizēšanu, izraisījis prognozējamo viļņošanos daudzviet pasaulē. Vācijā un Austrālijā pagaidām nesekmīgi tiek virzīta līdzīga referenduma ideja, bet Itālija, lai neatpaliktu no progresīvās cilvēces, steidz pieņemt vismaz likumu par homoseksuālo pāru partnerattiecībām. Augsta ranga Vatikāna amatpersona tikmēr Īrijas referenduma rezultātus vērtējusi ne tikai kā kristietības, bet arī kā visas cilvēces sakāvi.

Īrija ir kļuvusi par 20. pasaules (un 13. Eiropas Savienības) valsti, kurā viendzimuma laulībām tagad būs tāds pats statuss kā tradicionālajām, turklāt pirmo, kur šis jautājums izlemts referendumā. Parlamenta uzdevums ir līdz šīs sesijas beigām apstiprināt grozījumu visdažādākajos likumos, un tiek uzskatīts, ka pirmie homoseksuālistu pāri Īrijā varēs laulāties jau septembra sākumā.

Cilvēces sakāve

Uzmanība, kādu bija izpelnījies referendums Īrijā, lielā mērā bija saistīta ar to, ka šo valsti pieņemts uzskatīt par izteikti katolisku, bet iedzīvotājus par samērā reliģioziem, savukārt Romas katoļu baznīcas nostāja ir nemainīga – laulības iespējamas vien starp vīrieti un sievieti. Taču referenduma rezultāti apliecina, ka baznīca kādreizējo ietekmi ir zaudējusi. To nācies atzīt arī Dublinas arhibīskapam Diarmuidam Mārtinam, kurš dienu pēc referenduma rezultātu pasludināšanas paziņojis, ka baznīcai nāksies rēķināties ar jauno realitāti. Sarunā ar televīzijas kompāniju RTE arhibīskaps paudis vilšanos, ka šādi balsojuši daudzi gados jauni cilvēki, kuri pavisam nesen beiguši 12 gadu ilgās mācības katoļu skolās.

Tikmēr Vatikāna otra augstākā amatpersona, valsts sekretārs kardināls Pjetro Parolins nav slēpis savu sarūgtinājumu par balsojuma rezultātiem, Vatikāna radio paziņojot, ka tie liecina «ne tikai par kristīgo vērtību, bet arī cilvēces sakāvi». Reuters norāda, ka šis komentārs apstiprina – Vatikānā valda šoks un neizpratne, kā rīkoties savas ietekmes atgūšanai. Romas pāvests Francisks tieši referenduma rezultātus nav komentējis. Taču trešdien, vadot nu jau tradicionālo katķisma nodarbību, viņš lielāko uzmanību veltījis skaidrojumam, kādēļ līgavai un līgavainim pirms laulībām tik svarīgs ir saderināšanās periods, kura laikā viņi iepazīst viens otru. Jāatgādina, ka iepriekš Francisks par homoseksuālistiem izteicies daudz pielaidīgāk nekā baznīcas konservatīvā spārna pārstāvji, taču tas ne tuvu neliecina par to, ka Vatikāna nostāja jautājumā par laulību definīciju varētu mainīties. Kad pašreizējais Romas katoļu baznīcas galva bija Buenosairesas kardināls Hosē Mario Bergoljo, viņš izmisīgi, taču neveiksmīgi centās nepieļaut Argentīnas kļūšanu par pirmo Dienvidamerikas valsti, kurā tika legalizētas geju laulības.

Merkele referendumu nerīkos

Īrijā notikušo balsojumu steiguši izmantot viendzimuma laulību piekritēji Vācijā. Šajā valstī kopš 2001. gada homoseksuāliem pāriem ir iespējams reģistrēt partnerattiecības, taču viņi uzskata, ka tas nedod pietiekami daudz tiesību. Reuters atsaucas uz Vācijā veiktām aptaujām, kas liecinot, ka viendzimuma laulību legalizēšanu atbalsta aptuveni 75% iedzīvotāju. Viendzimuma laulību ideju atbalsta gan opozīcijā esošās Zaļo un Kreiso partijas, gan valdošajā koalīcijā pārstāvētie sociāldemokrāti, bet interneta ziņu vietne EurActiv.com uzsver, ka tai pieaug atbalsts arī valdošajā Kristīgo demokrātu savienībā (CDU).

Beidzamo dienu laikā uz referenduma rīkošanu kancleri Angelu Merkeli aicinājuši gan Zaļo pārstāvis Folkers Beks, gan sociāldemokrātu vadītājs BādenesVirtembergas federālajā zemē Niks Šmids, atbalstu šai idejai izteicis arī sociāldemokrātus pārstāvošais tieslietu ministrs Heiko Māss. Referenduma ideju nav noraidījuši arī vairāki CDU biedri – Jenss Spāns šādu pavērsienu pieļāvis sarunā ar Die Welt, bet Štefans Kaufmans viendzimuma laulību atzīšanai piekritis intervijā Tageszeitung.

Taču A. Merkele iepriekš izteikusies, ka personīgi šādu iniciatīvu neatbalsta, un arī trešdienas vakarā notikusī valdības sēde liecina, ka vismaz tuvākajā laikā nekāda referenduma Vācijā nebūs. «Viendzimuma laulības nav šīs valdības mērķis,» Reuters citē A. Merkeles runasvīra Štefana Zaiberta sacīto. Skaidrojot savu nostāju, valdības pārstāvji apelējuši nevis pie kādām morālām tradicionālās ģimenes vērtībām, bet gan vāciešiem raksturīgās kārtības cienīšanas. Proti, 2013. gadā parakstītajā koalīcijas līgumā nav ne vārda par viendzimuma laulību legalizēšanu, un, ja reiz šis jautājums nav darba kārtībā, tas tur pēkšņi nevar uzrasties. «Šī valdība nav spējīga uz spontānām reformām, tā nespēj iet līdzi laikam. Divas lielās partijas nav gatavas ķerties pie problēmām, par kurām iepriekš nav panākta vienošanās koalīcijas līgumā,» sarunā ar Reuters skaidrojis Ķelnes universitātes politologs Tomass Jēgers.

Spriež Austrālija un Itālija

Līdzīga situācija kā Vācijā ir arī Austrālijā, kur premjerministrs Tonijs Ebots trešdien paziņojis – viendzimuma laulību legalizēšana nav viņa konservatīvās valdības prioritāte. Opozīcijā esošie leiboristi jau svētdien mudināja T. Ebotu rīkot referendumu par šo jautājumu, taču valdības vadītājs pagaidām solījis vien «pilnvērtīgas un atklātas» debates. Lai gan opozīcija plāno jau tuvāko nedēļu laikā parlamentā iesniegt likumprojektu par homoseksuālo pāru laulāšanās atļaušanu, nav lielu šaubu, ka tas, gluži tāpat kā 2012. gadā, tiks noraidīts, vēsta BBC.

Debates Īrijas referendums uzjundījis vēl vienā valstī, kuru pieņemts uzskatīt par katolisku, – Itālijā. Daily Telegraph uzsver, ka tā ir vienīgā Rietumeiropas valsts, kur vēl nav atzītas pat homoseksuālo pāru tiesības uz partnerattiecībām (īsti precīzi gan tas nav, jo arī Grieķija un Kipra taču ir Rietumeiropas valstis...).