Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijā atvērts Staļina muzejs

© scanpix

Neskatoties uz cilvēktiesību aizstāvju protestiem, Krievijas Tveras apgabalā atvērts muzejs asiņainajam padomju tirānam Josifam Staļinam.

 

Ekspozīcija atvērta Horoševas ciemā koka mājā, kurā Staļins pavadījis 1943.gada 5.augusta nakti un tā veltīta kaujas darbībām Kaļiņinas frontē un Staļina lomai uzvarā pār nacistisko Vāciju. Ēkas priekšā uzstādīts Staļina krūšutēls.

Muzejā atrodas memoriālais kabinets, kurā strādājis vadonis, vēsturiskas izziņas par viņa ierašanos ciemā, kā arī slavenu karavadoņu izteicieni par Staļina personību.

Muzeja izveides iniciators ir Krievijas militāri-vēsturiskā biedrība, kuru vada Krievijas kultūras ministrs Vladimirs Medinskis, tās valdes vadītājs ir vicepremjers Dmitrijs Rogozins, bet zinātnisko padomi vada Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs Vladimirs Čurovs.

Medinskis piektdien avīzē "Izvestija" publicējis rakstu ar nosaukumu "Mums ir jāpārtrauc novelt uz Staļinu visas savas problēmas", kurā norāda, ka "Staļina vieta ir vēsturē un vēsturiskajā atmiņā. Tagad mēs atbildam par valsti, kuru mums nodeva uzvarētāju paaudze."

Krievijas vecākā cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Memoriāls", kas tika izveidota 1989.gadā PSRS masu represiju pētīšanai, paziņojusi, ka jebkāda Staļina pieminekļa uzstādīšana ir zaimošana.

Savukārt Krievijas prezidenta Vladimira Putina Cilvēktiesību padomes vadītājs Mihails Fedotovs paziņojis, ka "Staļina muzeju var būt simtiem tūkstošu - visur, kur ir politisko represiju upuru kapi".

Pat Krievijas Pareizticīgā baznīca aicinājusi Staļina pielūdzējus "atskurbt".