Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Stoltenbergs: NATO aizsargā savus sabiedrotos

© f64

Krimas aneksija un ieroču piegādāšana kaujiniekiem Ukrainas austrumos ir Krievijas pastrādāta agresija, savukārt NATO aizsargā savus sabiedrotos, paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

 

Viņš nepiekrita Kremļa izteiktajām apsūdzībām, ka alianses rīcība ir agresīva.

"Viss ko mēs darām, ir aizsardzība. Mēs aizsargājam sabiedrotos. Agresīvi uzvedas Krievija. Krimas aneksija ir agresīva uzvedība. Krievija turpina separātistus Ukrainas austrumos apgādāt ar mūsdienīgiem ieročiem, pretgaisa aizsardzības līdzekļiem, sūta uz turieni militārpersonas - tā ir agresija. Mēs aizstāvam savus sabiedrotos, Krievija izmanto spēku robežu mainīšanai un Ukrainas destabilizācijai," sacīja Stoltenbergs. "Krievija ir gatava izmantot spēku pret Ukrainu, Gruziju un Moldovu. Krievija arvien biežāk piemin kodolieročus kā savas aizsardzības stratēģijas daļu."

Pēc viņa teiktā, NATO atbildei ir aizsardzības raksturs, kas ir proporcionāls un atbilst starptautiskajiem līgumiem.

"Mēs jau esam paaugstinājuši mūsu spēku kaujas gatavību. Mēs palielinājām militāro klātbūtni pie alianses austrumu robežām. Mēs organizējam sava veida mazus galvenos štābus Baltijas valstīs, Bulgārijā, Polijā un Rumānijā. Mēs pastiprinājām gaisa patrulēšanu un klātbūtni alianses austrumu valstīs, atbildot uz Krievijas uzvedību," norādīja Stoltenbergs.

"Šobrīd Krievijai ir labāk aprīkota un labāk sagatavota armija. Turklāt viņi rīko negaidītus manevrus, lai slēptu agresīvas darbības pret kaimiņiem. Tieši tā notika Krimas aneksija. Tāpēc NATO nostiprina savas aizsardzības spējas, kam nav precedenta kopš Aukstā kara laikiem," piebilda Stoltenbergs.

Tomēr tieša drauda NATO valstīm nav un tāpēc nevajag pārspīlēt briesmas un dramatizēt situāciju, uzsvēra ģenerālsekretārs. "Mēs neredzam tiešus draudus, jo NATO ir visu laiku visspēcīgākā aizsardzības savienība."