Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija atslēdz elektroenerģiju Ukrainas austrumiem

© Scanpix

Kijeva otrdien pavēstīja, ka Krievija atslēgusi elektroenerģiju pašas Maskavas atbalstīto teroristu bandu kontrolētajām teritorijām Ukrainas austrumos.

Iespējams, tā ir vēl viena pazīme, ka Maskava atsakās no plāniem sašķelt kaimiņvalsti.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins jau labu laiku savās runās nav pieminējis tā dēvēto "Jaunkrievijas" projektu. Pagājušā gada beigās, laikā, kad prokrieviskie kaujinieki Austrumukrainā guva uzvaras, viņš atkārtoti izteica projektam atbalstu.

Pēdējo nedēļu laikā teroristi sākuši žēloties par Kremļa intereses un finansējuma trūkumu.

Ukrainas enerģētikas ministrs Volodimirs Demčišins otrdien pavēstīja, ka Krievija nesen pārtraukusi elektrības piegādi Luhanskas un Doņeckas reģioniem.

"Mums bija diezgan produktīvas pārrunas ar Krieviju," Demčišinu citēja "Interfax Ukraine".

"Mums ir izdevies atslēgt četras piegādes līnijas no Krievijas teritorijās, kuras mēs nekontrolējam," sacīja enerģētikas ministrs.

Viņš stāstīja, ka pa līnijām katru mēnesi tika piegādāta elektroenerģija 14 miljonu eiro vērtībā. "Šī nauda netika maksāta," teica Demčišins.

Maskava viņa teikto pagaidām nav komentējusi.

Iepriekš Krievija bija solījusi teroristu kontrolētajām teritorijām piegādāt arī bezmaksas gāzi, šim nolūkam būvējot cauruļvadu pagarinājumus un atzarus.

Nav skaidrs, kas ar šiem plāniem notiek patlaban. Kijevas amatpersonas uzskata, ka kaujinieki, iespējams, kontrabandas ceļā pievada gāzi pa steigā izbūvētiem cauruļvadiem pāri Ukrainas-Krievijas robežai.

Otrdien Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā gaidāms jauns sarunu raunds par 15 mēnešus ilgušā konflikta, kurš prasījis 6500 cilvēku dzīvību, izbeigšanu.

Ukrainas prezidenta Petro Porošenko sūtnis sanāksmē tiksies ar Maskavas pārstāvi prokrievisko kaujinieku pārstāvju klātbūtnē, kuri oficiāli sarunās nav iesaistīti.