Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Dempsijs: ANO jāuzlabo miera uzturēšana

© army.mil

ASV štābu priekšnieku apvienotās komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Mārtins Dempsijs otrdien Ņujorkā mudināja ANO uzlabot savas miera uzturēšanas operācijas un aicināja dalībvalstis palielināt atbalstu šīm operācijām.

Dempsijs aicināja dalībvalstis ieguldīt vairāk, lai mazinātu "būtisko aprīkojuma trūkumu", un mudināja piedalīties ātrās reaģēšanas spēkos. Viņš uzsvēra, ka mazs laika sprīdis dažkārt var būt izšķirošs, lai glābtu situāciju.

"Ātrās reaģēšanas vienības uz 30, 60 vai 90 dienām - uz noteiktu laika periodu - var atrisināt krīzes, kamēr tās attīstās, un novērst konflikta izplešanos, un procesā izglābt daudz nevainīgu dzīvību," skaidroja Dempsijs.

ANO patlaban ir 16 miera uzturēšanas misijas, kurās ietilpst 126 000 darbinieku un kuru budžets pārsniedz septiņus miljardus ASV dolāru.

Dempsijs aicināja ANO miera uzturēšanas misijās nosūtīt augstāk kvalificētu personālu. "Kompleksais draudu klāsts un ģeopolitiskā žonglēšana mums visiem liek saskarties ar neparedzamu ainu," teica ASV militārpersona un uzsvēra, ka atbalstam miera uzturēšanas operācijām jāturas tam līdzi.

Viņa runa atklāj ASV interesi par ANO miera uzturēšanas misijām, kuras ir arvien vairāk apdraudētas un kurām tiek lūgts iesaistīties konfliktos, nevis tikai to risināt. Misijas satricinājuši arī vairāki apkaunojoši seksa skandāli.

Pagājušajā gadā cilvēku skaits, kuriem vardarbība likusi pamest savas mājas, sasniedza 60 miljonus. Dempsijs uzskata, ka tās ir tiešas sekas iesūtīto algotņu kariem, ar kuriem ir grūti tikt galā.

"Tā rezultātā humānās katastrofas palielina nestabilitāti un valsts ievainojamību. Tas ir briesmīgs cikls, kurā mēs atrodamies," atzina Dempsijs.

"Dalībvalstīm jādara vairāk, lai uzlabotu mūsu resursu spējas, mūsu iespējas un mūsu domāšanu," teica ASV pārstāvis.

ASV finansē apmēram 28% no ANO miera uzturēšanas budžeta un ANO misijās piedalās 80 ASV policistu, militāro ekspertu un karavīru.