Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Stavridis: Hibrīdkarā nepaļaujas uz tradicionāliem līdzekļiem

© F64

Hibrīdkarā nevar paļauties uz tradicionāliem līdzekļiem, intervijā aizsardzības jomas medijam "Defence Matters" atzina bijušais NATO virspavēlnieks Eiropā admirālis Džeimss Stavridis.

"Vispirms mums ir jāvēro un jāapgūst, ko dara krievi. Liela daļa no tā, kas tiek dēvēts par hibrīdkaru, ir pazīstams jau tūkstošiem gadu. Unikāla ir visu šo elementu kombinēšana, jaunums ir šī kiberkomponente un sociālo tīklu komponente, to apvienošana un izmantošana Eiropas valstī," uzskata Stavridis.

Viņš norādīja, ka NATO būtu jāizmanto tie paši hibrīdkara līdzekļi un, pēc viņa domām, šajā situācijā aktuāla ir Afganistānā gūtā NATO pieredze. Afganistānā tika veikts ievērojams darbs ar vietējiem iedzīvotājiem, lai pretotos propagandai, tika veikta institūciju un vietējo pašvaldību stiprināšana un izmantota stratēģiskā komunikācija, lai nodotu ziņas lielām grupām, izmantojot visus medijus.

"Vajadzīgs tīkls, lai sakautu tīklu. Un hibrīdkarš ir tīklu karš. Tas nozīmē, ka NATO jābūt ievērojami labākai kiberjomā, daudz labākai stratēģiskajā komunikācijā, mūsu sociālo tīklu pielietojumā, mums tūlīt jābūt spējīgiem atspēkot propagandu un melus, kas nāk no Maskavas, un jābūt daudz labākiem, palīdzot Ukrainas armijai aizstāvēt savu tautu pret iebrukumu," sacīja Stavridis.

Viņš arī uzsvēra, ka Krievijas agresijas turpināšanās prasa NATO lielāku iesaistīšanos Austrumu flangā - vairāk rotācijas kārtībā izvietotu spēku, kā arī pastāvīgas klātbūtnes apsvēršanu.

Stavridis arī norādīja, ka NATO turpinās aktīvi darboties Baltijas un Melnajā jūrā, lai nodrošinātu jūras brīvības ievērošanu, kas ir starptautisko tiesību pamats.

"Mēs nekad nepieļautu, ka tādas teritorijas kā Melnā jūra vai Baltijas jūra kļūtu par nepieejamām zonām. Tā būtu pilnīga alianses izgāšanās, tādēļ mēs turpināsim agresīvi operēt šajos ūdeņos, un es nebūt neuztraucos, ka krieviem varētu izdoties tās padarīt par saviem ezeriem," teica Stavridis.

Savukārt cīņā pret teroristisko grupējumu "Islāma valsts" Stavridis uzsver nepieciešamību pievērsties Vidusjūras reģionam, kur "Islāma valstij" izdodas radīt nestabilitāti veicinot bēgļu plūsmu, un Turcijas un Sīrijas robežas reģionam.

Viņš uzsvēra nepieciešamību nodrošināt, lai teroristi neizmanto bēgļu plūsmu iekļūšanai Eiropā un NATO. Tāpat eksperts atzina, ka problēma ir "Islāma valsts" teroristi, kuriem ir Eiropas Savienības pases un kuri var atgriezties Eiropā. Šajā jomā NATO jāsniedz atbildīgajām institūcijām izlūkošanas, informācijas un kiberatbalsts.